Vinyl recensies, hoe digitaal stiekem analoog wordt, een DIY platenwasmachine en meer….

Hoe digitaal stiekem analoog wordt

snijtafel analoge masterMet de populariteit van de Lp en daarmee de groei van de vinylverkoop komen ook de jongens die snel wat willen verdienen, uit hun schuilplaatsen gekropen. In de vinylwereld zijn het vaak platenmaatschappijen die om wille van de omzet, met veel opsmuk een nieuwe ‘remaster’ willen slijten. Dat daarvoor een digitale master of in het ergste geval een cd-kopie wordt gebruikt, zal ze een biet wezen en wordt ook vaak niet genoemd. De muziekliefhebber weet toch niet beter…
Nu is een goede digitale master niet zo heel erg en kan prima klinken, maar je kunt je wel afvragen of je daarvoor een relatief prijzige Lp wilt aanschaffen.

Audiophile Pressing: een tip van de sluier opgelicht

Het lijkt momenteel wel de trend bij allerlei niet audiofiele labels, om platen op 180 grams vinyl uit te brengen en er dan klakkeloos ‘audiophile pressing’ op te zetten. Dit zonder te vermelden wat de oorsprong van de master is en of er gebruik is gemaakt van een analoge of digitale master. Wanneer het niet wordt vermeld, kun je er vrijwel zeker van zijn dat er digitale masters worden gebruikt, en dat er slechts in een enkel geval een digitale remastering heeft plaatsgevonden voor de vinyl-release. Zo is bijvoorbeeld van de vele titels die Music on Vinyl uitbrengt, slechts een heel klein gedeelte ‘remastered’.

Blue Note LpEr zijn ook labels die het wel zorgvuldig doen, zoals bijvoorbeeld Blue Note. Blue Note brengt vanaf maart 2014, elke maand vijf titels uit hun catalogus uit op vinyl. Deze worden wel geperst van digitale masters, maar dat vertellen ze er keurig bij. De albums zijn wel erg goed remastered en op 180 gram vinyl geperst. Dit zonder te pretenderen dat ze daarmee audiofiele persingen afleveren. Dat laatste is eigenlijk een kwaliteits etiket, dat moet je overlaten aan de specialistische, echte audiofiele labels zoals Analogue Productions, Speakers Corner, Mobile Fidelity, Pure Pleasure, Music Matters, Original, Recordings Group, Audio Fidelity, Impex Records en nog een aantal anderen.

HappySadRecords

happysadrecordsOm meer zicht te krijgen in de, voor ons leken, wazige vinylwereld, hebben we Henk Keizer van HappySadRecords bereid gevonden om hierin te participeren. Henk is muziekliefhebber pur sang en is leverancier van veel mooie audiofiele platenlabels. Naast dat Henk ons, fraaie vinyl albums voor recensie beschikbaar stelt, zullen we zeker niet nalaten om hem hier en daar om informatieve bijstand te vragen. Je moet dan met name denken aan achtergrondinformatie van muzikanten, de connecties met andere bands, herkomst van opnamen, de bijzonderheden van de opname en de kwaliteit van mastering. Henk is een lopende encyclopedie op dit gebied. Hebben jullie zelf een vraag over een moeilijk te vinden album of wil je weten of je favoriete artiest ook op vinyl uit is en/of in welke kwaliteit, schroom dan niet om hem even te contacten.

Vinyl collectie

vinyl collectieNaast al het nieuwe vinyl moet je natuurlijk niet je mooie collectie originele platen vergeten. Voor sommigen is dat een collectie die in jaren is opgebouwd, anderen zijn nu druk bezig een fraaie collectie te verzamelen. Ook daar zitten natuurlijk erg goede opnamen en persingen tussen. Ik mag zelf graag schuieren tussen de bakken met lp’s op rommelmarkten of in kringloop winkels. Al wordt de winst de laatste jaren wel wat kleiner, maar zo nu en dan, kom je zeker nog iets moois tegen.

Een schone LP is essentieel

platenspeler groef Dat hoef ik natuurlijk niet te verdedigen. Zeker als je tweedehands vinyl koopt of een mooie vondst in de kringloop hebt gescoord, is een flinke wasbeurt geen overbodige luxe. Na 40-50 jaar kun je ook niet anders verwachten, dan dat er zich aardig wat vuil heeft genesteld in de fijne groeven van de plaat. Door aanslag van teer, nicotine, vetten zit dit vuil zo vast, dat je het er met een platenborstel niet meer kunt uithalen. Resultaat is vaak een Lp met tikken, ruis en een geluid alsof er een deken over de luidspreker ligt.

DIY platenwasmachine

knosti Een Lp wassen is dus belangrijk, maar ik vraag mij wel af hoeveel vinyl liefhebbers een echte platenwasmachine hebben. Misschien een eenvoudig Knosti apparaat, waar je met de hand de platen kan wassen. Dat kan prima, maar naast dat het een tijdrovende bezigheid is, vind ik zelf het resultaat ook niet echt om naar huis te schrijven.

Zelf een platenwasmachine bouwen

Veel mooier en effectiever is natuurlijk een echte mechanische platenwasmachine al dan niet voorzien van een ingebouwd afzuigsysteem. De markt in platenwasmachines is de laatste jaren enorm gegroeid. Ook platenspeler leveranciers hebben de platenwasmachine ontdekt en bieden vaak een verschillend assortiment aan.record cleaning machine
Maar ja, het zijn natuurlijk allemaal erg mooie producten, maar je moet er vaak wel diep voor in je buidel tasten. Prijzen beginnen vaak vanaf 400 euro tot ettelijke duizenden euro’s. Als je naar de techniek van de meeste platenwasmachines kijkt is het allemaal geen rocket science. Een draaiplateau, een borstelsysteem en een afzuigmechanisme. Als je een beetje handig bent, is een platenwasmachine gewoon zelf te maken. Dat is ook een project waar ik binnenkort mee ga bezigen. Doelstelling is het bouwen van een goede degelijke platenwasmachine, welke is opgebouwd met nieuwe onderdelen en relatief eenvoudig te bouwen is. Een hele leuke uitdaging wordt dat.

Stay tuned…

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

17 thoughts on “Vinyl recensies, hoe digitaal stiekem analoog wordt, een DIY platenwasmachine en meer….

 • 11 maart 2014 om 12:24
  Permalink

  Lijkt me een mooi project Marco, zeker om je platen schoon te houden want een periodieke wasbeurt kan nooit kwaad, en ik wil dan ook zeker je machine nabouwen voor de wat minder smerige platen, ook mooi natuurlijk om er nat afgespeelde platen mee schoon te maken zodat je ze weer droog kan afspelen.

  Voor extreem smerige platen heb ik een andere methode, want soms is een paardenmiddel nodig om platen afkomstig van rommelmarkten en andere bronnen goed schoon te maken, wat je moest eens weten wat ik zoal aan vuiligheid op platen tegenkom.

  Het artikel is al af, moet alleen nog wat foto’s maken.

  Beantwoorden
 • 11 maart 2014 om 14:38
  Permalink

  Ik heb veel oude klassieke lp’s, maar wat ik wil weten is of digi remastered lp’s eigenlijk niet het zelfde zijn als een cd? Je heb namelijk het analoge naar digital gevoerd, of wordt het ‘ongedaan’ gemaakt door het weer analogue op te nemen?

  Beantwoorden
  • 12 maart 2014 om 18:22
   Permalink

   Hallo Arnold,

   Het digitale bestand dat men gebruikt voor een heruitgave is over het algemeen een kwalitatief betere (minstens 24bit 96kHz) dan een bestand van cd. (16bit 44kHz) Bij klassiek zal het verschil meevallen maar ook de mastering voor een lp is vaak anders (minder gecomprimeerd) dan voor een cd.
   Het mooist zijn toch de heruitgaves waarbij de originele analoge mastertapes zijn gebruikt en een analoge keten erna.
   Toch kunnen de digitale versies ( die bij het productieproces worden omgezet naar analoog) heel goed klinken, soms zelfs beter dan een originele uitgave. Dit komt ondermeer omdat de hedendaagse vinyl heel erg goed van kwaliteit is en bijvoorbeeld de versterkers die gebruikt worden bij het ‘snijproces’ van de ‘mal’ veel beter kunnen zijn dan de oude.

   Groet,
   Albert.

   Beantwoorden
 • 11 maart 2014 om 18:40
  Permalink

  Leuk, zelf een platenwasmachineapparaat bouwen! Lijkt me leuk project!

  Beantwoorden
 • 11 maart 2014 om 21:50
  Permalink

  Hallo Marco,
  Wat een fantastisch idee om lp recensies te gaan plaatsen! Het is erg lastig om het koren van het kaf te scheiden op dit moment! Soms geven bol.com recensies een idee, maar voor de rest is het bij elke aanschaf maar weer een (soms dure) gok.

  Overigens voor iedereen die zich met vinyl bezig houdt nog even een interessante link. http://www.analogplanet.com
  Dit is de de website van Michael Fremer, recensist van Audiophile magazine in de VS. Hier vind je naast lp reviews alles wat er maar te bespreken valt rondom de draaitafel. Ook op youtube staan interessante video´s van hem over het afstellen van de draaitafel hetgeen van cruciaal belang is voor een goed resultaat. Door zijn instructievideo´s heb ik nu een ongekend goed spelend modern plankje!

  De lp Shelby Lynne – Just a little lovin’ van Analogue Productions is een echte aanrader. Volledig analoog van opname tot in het fabricageproces.

  Groet,

  Albert.

  Beantwoorden
 • 22 maart 2014 om 20:51
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ik ben benieuwd naar je zelfbouw platenwasser project.

  Succes.

  Marcel

  Beantwoorden
 • 17 juli 2014 om 16:41
  Permalink

  Hoi Marco,
  Veel betaalbaar (25-30 Euro) hedendaags vinyl is vaak niets anders dan een op vinyl geperste CD en dat hoor je duidelijk. Maar als je wat meer geld uit de knip trekt en de fabrikant eerlijk is tegenover zijn product, dan zijn er wel degelijk juweeltjes te koop op 180 of zelfs 200 grams vinyl van perfecte kwaliteit. Analogplanet is een terechte tip, hier worden LP’s beoordeeld op de master die is gebruikt.
  Wie wil er tenslotte een grote dure vinyl CD hebben? Niemand toch? Je luistert naar vinyl, omdat het beter klinkt dan een CD en dan hoef je echt geen gouden oren te hebben. Misschien een leerproces voor de platenmaatschappijen? Heb ook zeer veel interesse in jouw homegrown platenreinigingsmachine. Knosti werkt best fatsoenlijk, maar niet met de originele vloeistof of het talloze malen hergebruiken zoals Knosti adviseert, daar wordt de schoonste LP smerig van. Met een eigenbrouw mengsel zijn fantastische resultaten te behalen. Dr. Wack ruitensproeier concentraat 1:100 verdund en voor de tweede wassing gedem. water met wat spoelglans erdoor. Ik heb me na wassing bij menige kringloop LP verbaasd over de geluidskwaliteit en stilte in de groeven. Wel veel werk, maar een dergelijk schone LP is een feestje om naar te luisteren.

  Beantwoorden
 • 25 juli 2014 om 12:34
  Permalink

  Ben weer terug in vinyl sinds een jaar, na afwezigheid van ruim vijf jaar. Wat mij tegenvalt is de enorme prijzen die voor nieuw vinyl worden gevraagd. Even 40 of 50 euro voor een ‘audiofiele’ prijs, eeehhh… persing. En welke kwaliteit je koopt is meestal niet duidelijk. Daarom, ben ik een groot voorstander van een recensie rubriek van nieuw vinyl. En ook een aanduiding van betrouwbare labels die de controle doen tot en met de distributie.

  Beantwoorden
 • 03 september 2014 om 16:27
  Permalink

  Leuk artikel, ik ben erg benieuwd naar jullie mening over nieuw uitgekomen vinyl albums en oude nieuwe releases. Ik vind het persoonlijk erg leuk dat vinyl nog steeds, of eigenlijk alweer, zo hot is. Ik denk dat het zo speciaal is, juist omdat alles tegenwoordig digitaal is. Door het afspelen van een Lp heb je veel meer het gevoel dat je zelf de muziek afspeelt!

  Beantwoorden
 • 06 april 2016 om 16:18
  Permalink

  Je laat weten dat je voor een paar centen een prima TD 160 hebt. Wat mag zo’n gereviseerde doch bejaarde Torens eigenlijk kosten?

  Beantwoorden
  • 06 april 2016 om 16:55
   Permalink

   Jos, De kans dat me dit voor hetzelfde geld anno nu nog eens lukt is zo goed als nul. Vinyl heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en de vraag is de prijs gaan bepalen.
   De prijs voor een gereviseerde Thorens TD160 is afhankelijk van wat je wens is. Nieuwe faceplate, nieuwe houten console, het element, nieuwe veren, motortuning, bedrading enz.

   Beantwoorden
  • 06 april 2016 om 16:55
   Permalink

   Hallo Jos,
   Helaas is de de prijs van de Thorens spelers met de toenemende populariteit van vinyl, de laatste tijd behoorlijk gestegen.
   Maar dan nog kun je met een beetje zoeken prima scoren.
   Het is wel belangrijk de speler een goede service beurt krijgt. En dat laatste is van essentieel belang om alles uit je vinylplaten te halen. Ik merk maar al te vaak dat er tegenwoordig behoorlijk wordt geprutst aan deze mooie platenspelers. Vaak gaat er als ‘servicebeurt’ alleen een poetsdoek over heen en is de rest een mooi verkoopverhaal….
   Prijs kan behoorlijk varieren en is afhankelijk van de gebruikte extra’s zoals console,nieuwe bekabeling, motor tuning enz.

   Beantwoorden
 • 09 april 2016 om 22:08
  Permalink

  Ik kan bovenstaande alleen maar bevestigen.
  Marco heeft mijn TD160 ook omderhanden genomen,en speelt nu minstens zo fraai als
  hij er uit ziet…foto van voor en na de grote beurt.

  Beantwoorden
 • 09 april 2016 om 23:06
  Permalink

  Zie dat alleen de foto van na de revisie is doorgekomen.
  Bij deze alsnog hetzelfde exemplaar van voor de revisie.

  Beantwoorden
 • 03 mei 2016 om 18:55
  Permalink

  Hallo Marco,
  Wanneer ga je de platenwasmachine bouwen?
  Ik wil er zelf een gaan bouwen Kieth Monk versie .
  Alleen heb ik moeite met het zoeken van een teflon nozzle, en de motoren van de wasmachine
  Groet Vic

  Beantwoorden
  • 20 februari 2017 om 08:06
   Permalink

   Misschien laten maken bij een machinesckop.
   Als je tekeningen hebt of model.
   Eddy
   Belgie

   Beantwoorden
 • 18 december 2020 om 17:04
  Permalink

  Hallo Marco,
  Een Okki Nokki is een prima platenwasser. Doch deze is met veel geduld zelf na te maken.
  Zo’n drie jaar geleden heb ik het apparaat ‘nagebouwd’ en met succes. De benodigde onderdelen zoals een motortje, oud draaitafelplateau, een klein stofzuigertje en wat electronica zijn met wat moeite overal verkrijgbaar.
  Voorbeelden zijn er volop te vinden op YouTube.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.