Column

Vinyl recensies, hoe digitaal stiekem analoog wordt, een DIY platenwasmachine en meer….

play-itunes-direct-au_610x418Het is een bijzondere tijd. Het aanbod van downloadable digitale muziekmedia groeit enorm en naast de nieuw uit gekomen muziek zie je de een na de andere remaster of heruitgave aangeboden worden, vaak compleet met prachtige boekwerken. Streaming audio is de standaard geworden en is niet meer weg te denken in een tijd dat bijna iedereen, met smartphones of tablets zijn favoriete muziek beluistert. Wil je wat meer horen, dan stream je toch gewoon naar je audio installatie of naar een smart-speaker zoals de Sonos Play:1 of de Bose SoundTouch.
Oh ja, bijna vergeten, er is nog een ander muziekmedium dat compact disc heet. Cd’s?  huh…. wat zijn dat? Jazeker, dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik durf te beweren dat het niet zo heel lang meer duurt, voordat je dit gaat horen uit de mond van onze jongste generatie. Of dan de cd zal blijven bestaan, zoals het geval is geweest met de LP, dat denk ik niet. We zullen het wel zien. Ikzelf investeer in ieder geval niet meer in een cd-speler.

Vinyl is hot!

Vinyl-on-turntableNaast al dit digitale geweld is er ook nog de Lp. Zijn oorsprong ligt ergens in het stenen tijdperk… Zo’n ronde zwarte schijf gemaakt van plastic, vinyl om precies te zijn. Een vreemd ding eigenlijk, die Lp. Je hebt er een platenspeler voor nodig en vaak ook nog een phonoversterker, aangezien de meeste versterkers geen phono RIAA correctie meer aan boord hebben. Daarnaast zijn ze kwetsbaar en slijten als je ze veel beluisterd of er onzorgvuldig mee omgaat. Flinke nadelen dus en zonder toekomst in deze digitale wereld, zou je bijna denken. Maar de realiteit is anders:  vinyl is hot.

De laatste jaren is de verkoop van zowel tweedehands als nieuwe Lp’s enorm gestegen Ook de heruitgaven van ‘classic’  albums zijn bijna niet aan te slepen. Naast het nieuwe vinyl, zijn de platenbakken in de kringloopwinkels goed als leeg en ook op rommelmarkten is vaak binnen het uur na aanvang, geen fatsoenlijk tweedehands album meer te vinden.

In mijn directe omgeving zie ik ook steeds meer jonge mensen, vaak studenten, de vinyl collectie van pa weer van zolder halen en met wat hard verdiende centen en wat goed advies, een leuke platenspeler weten te bemachtigen. Die ‘leuke’ platenspeler zijn overigens vaak veel meer dan leuk. Voor een paar centen koop je tegenwoordig een gebruikte Thorens TD160, een Dual 701 of een degelijke Technics platenspeler. Vaak zijn deze spelers nog in puike conditie. Het zijn stuk voor stuk topplatenspelers uit vervlogen tijden, die met een beetje zorg en onderhoud weer de sterren van de hemel spelen en de moderne ‘plankjes’ spelers beschamend in de hoek zetten.DSCF0522

Vinyl bij Audio-Creative

We hebben het vaak over apparatuur en speakers en alles wat daaraan vast zit. Maar waar het eigenlijk allemaal omgaat. is natuurlijk het resultaat van al die aaneengeknoopte hardware: de muziek. Met ‘vinyl recensies’ gaan we een nieuw item aanmaken op Audio Creative. vinyl bij Audio-CreativeDe komende tijd willen we nieuw uitgekomen vinyl albums en/of ‘oude’ nieuwe releases uitlichten en bespreken. Daarbij willen we ons richten op een breed genre zoals jazz, blues, folk, singer songwriters. Ook wat meer ‘populaire’ artiesten zullen zeker de revue gaan passeren. Ik weet dat er ook veel liefhebbers zijn in klassieke muziek. Ook die gaan we natuurlijk niet vergeten. In dit genre zijn verbluffend mooie albums te vinden die we graag willen bespreken.Vinyl bij Audio-Creative

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

17 thoughts on “Vinyl recensies, hoe digitaal stiekem analoog wordt, een DIY platenwasmachine en meer….

 • Lijkt me een mooi project Marco, zeker om je platen schoon te houden want een periodieke wasbeurt kan nooit kwaad, en ik wil dan ook zeker je machine nabouwen voor de wat minder smerige platen, ook mooi natuurlijk om er nat afgespeelde platen mee schoon te maken zodat je ze weer droog kan afspelen.

  Voor extreem smerige platen heb ik een andere methode, want soms is een paardenmiddel nodig om platen afkomstig van rommelmarkten en andere bronnen goed schoon te maken, wat je moest eens weten wat ik zoal aan vuiligheid op platen tegenkom.

  Het artikel is al af, moet alleen nog wat foto’s maken.

  Beantwoorden
 • Ik heb veel oude klassieke lp’s, maar wat ik wil weten is of digi remastered lp’s eigenlijk niet het zelfde zijn als een cd? Je heb namelijk het analoge naar digital gevoerd, of wordt het ‘ongedaan’ gemaakt door het weer analogue op te nemen?

  Beantwoorden
  • Hallo Arnold,

   Het digitale bestand dat men gebruikt voor een heruitgave is over het algemeen een kwalitatief betere (minstens 24bit 96kHz) dan een bestand van cd. (16bit 44kHz) Bij klassiek zal het verschil meevallen maar ook de mastering voor een lp is vaak anders (minder gecomprimeerd) dan voor een cd.
   Het mooist zijn toch de heruitgaves waarbij de originele analoge mastertapes zijn gebruikt en een analoge keten erna.
   Toch kunnen de digitale versies ( die bij het productieproces worden omgezet naar analoog) heel goed klinken, soms zelfs beter dan een originele uitgave. Dit komt ondermeer omdat de hedendaagse vinyl heel erg goed van kwaliteit is en bijvoorbeeld de versterkers die gebruikt worden bij het ‘snijproces’ van de ‘mal’ veel beter kunnen zijn dan de oude.

   Groet,
   Albert.

   Beantwoorden
 • Leuk, zelf een platenwasmachineapparaat bouwen! Lijkt me leuk project!

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Wat een fantastisch idee om lp recensies te gaan plaatsen! Het is erg lastig om het koren van het kaf te scheiden op dit moment! Soms geven bol.com recensies een idee, maar voor de rest is het bij elke aanschaf maar weer een (soms dure) gok.

  Overigens voor iedereen die zich met vinyl bezig houdt nog even een interessante link. http://www.analogplanet.com
  Dit is de de website van Michael Fremer, recensist van Audiophile magazine in de VS. Hier vind je naast lp reviews alles wat er maar te bespreken valt rondom de draaitafel. Ook op youtube staan interessante video´s van hem over het afstellen van de draaitafel hetgeen van cruciaal belang is voor een goed resultaat. Door zijn instructievideo´s heb ik nu een ongekend goed spelend modern plankje!

  De lp Shelby Lynne – Just a little lovin’ van Analogue Productions is een echte aanrader. Volledig analoog van opname tot in het fabricageproces.

  Groet,

  Albert.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ik ben benieuwd naar je zelfbouw platenwasser project.

  Succes.

  Marcel

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Veel betaalbaar (25-30 Euro) hedendaags vinyl is vaak niets anders dan een op vinyl geperste CD en dat hoor je duidelijk. Maar als je wat meer geld uit de knip trekt en de fabrikant eerlijk is tegenover zijn product, dan zijn er wel degelijk juweeltjes te koop op 180 of zelfs 200 grams vinyl van perfecte kwaliteit. Analogplanet is een terechte tip, hier worden LP’s beoordeeld op de master die is gebruikt.
  Wie wil er tenslotte een grote dure vinyl CD hebben? Niemand toch? Je luistert naar vinyl, omdat het beter klinkt dan een CD en dan hoef je echt geen gouden oren te hebben. Misschien een leerproces voor de platenmaatschappijen? Heb ook zeer veel interesse in jouw homegrown platenreinigingsmachine. Knosti werkt best fatsoenlijk, maar niet met de originele vloeistof of het talloze malen hergebruiken zoals Knosti adviseert, daar wordt de schoonste LP smerig van. Met een eigenbrouw mengsel zijn fantastische resultaten te behalen. Dr. Wack ruitensproeier concentraat 1:100 verdund en voor de tweede wassing gedem. water met wat spoelglans erdoor. Ik heb me na wassing bij menige kringloop LP verbaasd over de geluidskwaliteit en stilte in de groeven. Wel veel werk, maar een dergelijk schone LP is een feestje om naar te luisteren.

  Beantwoorden
 • Ben weer terug in vinyl sinds een jaar, na afwezigheid van ruim vijf jaar. Wat mij tegenvalt is de enorme prijzen die voor nieuw vinyl worden gevraagd. Even 40 of 50 euro voor een ‘audiofiele’ prijs, eeehhh… persing. En welke kwaliteit je koopt is meestal niet duidelijk. Daarom, ben ik een groot voorstander van een recensie rubriek van nieuw vinyl. En ook een aanduiding van betrouwbare labels die de controle doen tot en met de distributie.

  Beantwoorden
 • Leuk artikel, ik ben erg benieuwd naar jullie mening over nieuw uitgekomen vinyl albums en oude nieuwe releases. Ik vind het persoonlijk erg leuk dat vinyl nog steeds, of eigenlijk alweer, zo hot is. Ik denk dat het zo speciaal is, juist omdat alles tegenwoordig digitaal is. Door het afspelen van een Lp heb je veel meer het gevoel dat je zelf de muziek afspeelt!

  Beantwoorden
 • Je laat weten dat je voor een paar centen een prima TD 160 hebt. Wat mag zo’n gereviseerde doch bejaarde Torens eigenlijk kosten?

  Beantwoorden
  • Jos, De kans dat me dit voor hetzelfde geld anno nu nog eens lukt is zo goed als nul. Vinyl heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en de vraag is de prijs gaan bepalen.
   De prijs voor een gereviseerde Thorens TD160 is afhankelijk van wat je wens is. Nieuwe faceplate, nieuwe houten console, het element, nieuwe veren, motortuning, bedrading enz.

   Beantwoorden
  • Hallo Jos,
   Helaas is de de prijs van de Thorens spelers met de toenemende populariteit van vinyl, de laatste tijd behoorlijk gestegen.
   Maar dan nog kun je met een beetje zoeken prima scoren.
   Het is wel belangrijk de speler een goede service beurt krijgt. En dat laatste is van essentieel belang om alles uit je vinylplaten te halen. Ik merk maar al te vaak dat er tegenwoordig behoorlijk wordt geprutst aan deze mooie platenspelers. Vaak gaat er als ‘servicebeurt’ alleen een poetsdoek over heen en is de rest een mooi verkoopverhaal….
   Prijs kan behoorlijk varieren en is afhankelijk van de gebruikte extra’s zoals console,nieuwe bekabeling, motor tuning enz.

   Beantwoorden
 • Ik kan bovenstaande alleen maar bevestigen.
  Marco heeft mijn TD160 ook omderhanden genomen,en speelt nu minstens zo fraai als
  hij er uit ziet…foto van voor en na de grote beurt.

  Beantwoorden
 • Zie dat alleen de foto van na de revisie is doorgekomen.
  Bij deze alsnog hetzelfde exemplaar van voor de revisie.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Wanneer ga je de platenwasmachine bouwen?
  Ik wil er zelf een gaan bouwen Kieth Monk versie .
  Alleen heb ik moeite met het zoeken van een teflon nozzle, en de motoren van de wasmachine
  Groet Vic

  Beantwoorden
  • Misschien laten maken bij een machinesckop.
   Als je tekeningen hebt of model.
   Eddy
   Belgie

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Een Okki Nokki is een prima platenwasser. Doch deze is met veel geduld zelf na te maken.
  Zo’n drie jaar geleden heb ik het apparaat ‘nagebouwd’ en met succes. De benodigde onderdelen zoals een motortje, oud draaitafelplateau, een klein stofzuigertje en wat electronica zijn met wat moeite overal verkrijgbaar.
  Voorbeelden zijn er volop te vinden op YouTube.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.