Vintage Audio, klassiek of oubollig?

Heb je wel eens nagedacht over deze vraag als je bij de kringloopwinkel of op de jaarlijkse rommelmarkt een oude versterker of platenspeler zag staan. En wat dacht je van de vele klassiekers welke op markplaats.nl worden aangeboden. Tja, destijds erg mooi maar nu kan dit zeker niet meer mee, is dan vaak de gedachte. Daarbij is er vaak iets aan stuk, versleten of moet er electronisch wat vervangen worden. Voor veel mensen een reden om een dergelijk mooi apparaat te laten staan. Erg jammer.

Dual 701

Kwaliteit staat vaak op zolder

Vanaf de jaren zeventig is er natuurlijk erg veel audioapparatuur geproduceerd. Het gros van deze apparaten zijn inmiddels op de schroot beland en een deel staat nog op zolder of verbannen naar de schuur. Sommige apparatuur speelt zelfs nog gewoon… Er waren in die tijd dan ook veel merken die erg mooie en kwalitatief goede apparatuur maakten. Ik noem er een paar: Technics, Dual, Lenco, Rotel, Marantz. Natuurlijk is er ook veel ‘middenklasse’ apparatuur gemaakt, echter elk merk had destijds een referentielijn in productie en waren deze topapparaten voor heel veel muziekliefhebbers vrijwel onbetaalbaar. Sommige platenspelers kostten drie maandsalarissen voor de man met een modaal inkomen.

Deze apparatuur was van dermate goed kwaliteit, zowel van klank als techniek, dat ze nu nog steeds speelbaar zijn en ik durf zelfs te beweren dat sommige van deze vintage audioapparatuur nog steeds superieur is aan veel zogenaamde ‘high -end’ apparaten in in het hedendaagse audioland.

BereleukDenon versterker

En wat is het bereleuk om daar mee te gaan experimenteren. Gewoon je vooroordelen aan de kant en aan de slag. En het is ook nog eens zeer leerzaam.

Wij gaan binnenkort een aantal mooie klassiekers uitlichten en de techniek en klankkwaliteit nader bekijken. Je moet dan denken aan versterkers, platenspelers, tuners en natuurlijk luidsprekers. Hier en daar wat aanpassingen, een reparatie of restauratie en misschien wel een mooie nieuwe jas. Het resultaat is een perfect werkend en klankmatig weer picobello apparaat welke misschien nog nooit zo mooi is geweest.

Ik weet zeker dat je straks een heel nieuwe kijk krijgt op die ‘oude rommel’ wanneer je binnenkort een rommelmarkt, koninginnedag of kringloopwinkel bezoekt.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Vintage Audio, klassiek of oubollig?

 • 28 februari 2016 om 21:57
  Permalink

  Goede avond,
  vandaag kasten lopen opruimen, en wat kwam ik tegen….
  een Marrantz 5220 tape deck uit de 70 er jaren !
  Zag op de duitse E-bay wat de waarde is, schrok er een beetje van eerlijk gezegd…
  maar ik wil er wel van af, dus als iemand intresse heeft, kunt u mij mailen.
  willem_43@hotmail.com

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.