Over Porsches met houten wielen, oubollige opels, Chinese pull versterkers en een depri columnist. - Audio-Creative

Over Porsches, marktplaats en goede muziek

Blowin’ in the wind…

Over een hoog gevoelig luidsprekersysteem gesproken, ik speel sinds een week of zes met een nieuw stel Klipsch La Scala II in de huiskamer. Die staan er voor een recensie in het blad Vi-Fi (beetje reclame moet kunnen). Groot, lomp en zwaar zijn die dingen en voor velen waarschijnlijk butlelijk. Met een WAF van ongeveer -3. Niet voor mij, ik vind ze prachtig om te zien. En o wat komt er veel muziek uit deze ouderwetse supergevoelige Klipsch… echt ouderwets goed. En ik hou helemaal niet van hoorns!

Het gros van de hoorns die mijn audiopad kruisten kwalificeer ik liever als ‘toeters’. Met hun vreselijke vermoeiende gebundelde recht in het gezicht geluid…jaggg… De La Scala laat me weer eens zien, of beter gezegd, horen hoe goed een goed ontworpen hoornsysteem wél kan zijn. Ik heb al eerder geschreven over de Klipschorn en La Scala, maar heb ze nooit thuis gehad. De La Scala klinkt eigenlijk als een…eh…tja… als een ‘gewone’ luidspreker. Met een breed, diep en groots weergegeven podium. De LS plaatst ook erg mooi en bundelt niet. Ik kan de hele kamer doorlopen en overal is het geluid prachtig. Door het enorme rendement is de luidspreker zelfs met een 1-wattertje met speels gemak aan te sturen. Ik denk dat als ik mijn iPod aansluit, er nog een kamervullend geluid uitkomt.

Ik ben uiterst tevreden met mijn ‘normale’ luidsprekersysteem, daar niet van, maar de Klipsch La Scala II heeft mijn ruime aandacht gevangen. Mocht ik nog eens een huis betrekken met wat meer ruimte dan nu? En de kans is reëel dat dit binnen afzienbare tijd gaat gebeuren, dan weet ik het wel… De Western Electric 300B op de Attilla of Ceasar II plus de La Scala is pure magie. En daar is iedere luisterende bezoeker het tot nu toe mee eens. Eentje ging ronduit onthutst weer huiswaarts. De remedie bleek snel gevonden. Er staan sinds vorige week een paar La Scala’s in zijn huiskamer. Achter zijn Goliath 211 single ended. De man hoeft volgens mij nooit meer die typische audiofielen onrust te hebben en kan louter van zijn muziek genieten.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.