Over Porsches met houten wielen, oubollige opels, Chinese pull versterkers en een depri columnist. - Audio-Creative

Over Porsches, marktplaats en goede muziek

De oplossing

Recentelijk heb ik al mijn CD’s en LP’s via marktplaats punt nl kunnen verpatsen en meteen een paar van de allermooiste 300B triodes gekocht. Kon net voor het geld wat de platendeal me opgeleverd heeft… Maar verd… weer… de buisjes gloeien zo mooi, maar de stilte in huis is om te snijden. De kast waar mijn muziekverzameling in stond heeft alleen nog stofvangende lege planken. Tadaa! Wederom werd de oplossing snel gevonden. De mooie 300B versterker heb ik met bloedend hart verkocht. Van de opbrengst heb ik een goedkopere Chinese EL34 push pull versterker gekocht en van het overgebleven geld een kruiwagentje muziek. Ik zit weer relaxt in mijn luisterstoel als de mooiste klanken de huiskamer vullen. Natuurlijk weet ik dat deze versterker een mindere geweldenaar is dan mijn 300B superhyper amp. Het is allemaal wat minder subtiel, maar het belangrijkste, er speelt weer muziek!

Oubollig

O ja, er staat ook weer een Opeltje voor mijn deur. In de meest oubollige uitvoering en in de meest afzichtelijke vieze grijze kleur die ik kon vinden. Als boetedoening voor en herinnering aan mijn belachelijke Porsche fratsen. En verdorie, dit wagentje rijdt helemaal niet zo verkeerd. Ik geniet weer en kan zelfs de autoradio weer horen tijdens het rijden. Het is niets anders dan het verhaal van de ketting, die zo sterk is als zijn zwakste schakel…

Eén mooie versterker maakt nog geen lente.

Alleen een mooie versterker maakt nog geen mooie muziek. Zie de muziekinstallatie als een team van spelers. Zorg dat alles een beetje op hetzelfde niveau is. Van de CD speler tot aan de luidspreker. Liever alles een tandje minder (en wat is ‘minder’ eigenlijk?) dan een met mediocre of nog miserabeler randapparaten omgeven superversterker. Is je luidspreker van zozo niveau? Kun je de mooiste CD speler gebruiken, het wordt toch nooit wat. Het verschil met het goedkoopste DVD draaiorgeltje zal nivelleren doordat de luidspreker er een prutje van maakt. Het blijft een auto met houten wielen. “Maar als ik er dan een mooi sportstuurtje in zet?”… Tja, dat sommige mannen ongeneeslijk zijn, weet ik uit de vele email correspondentie die dagelijks in de mailbox valt… Aan de andere kant kun je zowel een mooie versterker als een mooie luidspreker in huis hebben, maar wil de combinatie niet klikken. Een kleine single ended versterker voor een minder gevoelige stroomtrekkende maar op zich uitstekende luidspreker bijvoorbeeld. Dan zal er echt een meer vermogende push pull versterker gebouwd of gekocht moeten worden, of een gemakkelijker aanstuurbare luidspreker worden gezocht. Of een solid state bak… Nee, we gaan geen horror verhaal van deze column maken. Ik had me voorgenomen een opbeurend positief verhaaltje te schrijven.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.