Een kijkje in mijn ‘analoge’ audiokeuken
Afgelopen weken ben ik begonnen met het inventariseren van alle klussen die er met betrekking tot de audio hobby liggen. Vaak stapelt het een en ander zich op en blijven er zaken veel te lang liggen. Het is het afgelopen jaar ook een sneltrein geweest, zowel privé als met de muziekhobby en natuurlijk met de opbouw van Audio-Creative. Ik vond het nu weer tijd worden om het klushok op te ruimen en weer lekker te gaan prutsen en klussen. Het zijn teveel onderwerpen om nu allemaal te benoemen, maar wil jullie toch een kijkje geven in mijn audiokeuken en laten zien wat er dit jaar in de planning staat.
Een nieuwe freesbank
Allereerst is mijn klushok uitgebreid met een prachtige freesmachine. Deze, inmiddels 50 jaar oude Cincinatti freesbank, is volledig gerestaureerd en werkt weer als nieuw. Met name de de kruistafel was in de loop van de jaren behoorlijk mishandeld en niet zuiver vlak meer. Zeg maar rustig scheef. Via een bevriende instrumentenmaker, heb ik deze weer zuiver kunnen laten vlakken en richten. Dat is een klus, die je alleen kunt klaren met de juiste knowhow en de juiste gereedschappen. Daarna is de machine opnieuw gesmeerd en van een nieuwe metallic lak voorzien en loopt weer als een zonnetje. Een werkelijk onverslijtbare machine is deze freesbank, gemaakt voor 24/7 intensief industrieel gebruik. Voor de paar hobbyuurtjes die ik hem gebruik, gaat hij drie levens lang mee…
Mocht je overigens een dergelijke machine willen aanschaffen, of het nu een freesbank, draaibank of kolomboormachine is, kijk dan eens naar gebruikte industriekwaliteit machines en laat je niet verleiden om een nieuwe goedkope Taiwanese of Chinese machine te kopen. Om je een indruk te geven van de prijs. Ik heb deze freesbank op MP gekocht voor 500 euro. Reken daar wel wat restauratiewerk bij, maar voor 1000 euro kom je een heel eind.
Vaak worden deze industriemachines door liefhebbers aangeboden in prima (gerestaureerde) staat. Ze zijn dan iets duurder, maar dan heb je er geen omkijken meer naar en kun je direct aan de slag. Maar zelfs niet gerestaureerd zijn dergelijke industriemachines nog 10x beter dan die, op zijn Hollands gezegd, pissebak ijzeren rommel uit het verre oosten. Goedkoop en voorzien van een mooi kleurtje lijkt het heel wat, maar goed werken kun je er niet mee. Het geeft alleen maar irritaties en frustraties. Niet doen dus.
MC step-up project
Deze Cincinatti freesmachine heb ik aangeschaft met als doel een aantal zeer leuke audio projecten te verwezenlijken. Ik denk dan aan een op stapel staand project, om een serie MC step-up trafo’s te gaan bouwen. Natuurlijk in een mooie massief aluminium behuizing. Inmiddels heb ik ook een mooi partijtje aluminium op de kop getikt voor dit project.
Ook zijn er vorige week een aantal step-up trafo’s binnengekomen. Een tweetal Lundahl LL9226 en een setje Cinemag CMQEE-3440A trafo’s. Er lopen nog wat contacten voor een aantal hele fraaie trafo’s. Maar of dat doorgaat weet ik nog niet.
De bedoeling is, om bij een succesvol project deze mogelijk ook beschikbaar te maken voor de doe het zelver in de vorm van een MC step-up bouwkit inclusief een exclusieve, massief aluminium behuizing.
MB 12” platenspelerarm
Een ander bijzonder leuk project, welke zo goed als in de laatste ontwikkelingsfase zit, is de bouw van een 12” platenspeler arm. Niet zomaar een doorsnee arm, maar één die mee kan komen met de top van de toonarmen. Je moet dan denken aan een arm als Ortofon As309S of een Thomas Schick arm. Net zo goed, maar wel een stuk goedkoper, dat is de bedoeling. De MB toonarm is lekker basic opgebouwd, heeft keramische lagering en is compleet met een fraaie notenhouten headshell. De eerste indrukken zijn heel erg goed. Ik luister er iedere dag naar…
Ik ben bezig om dit in een vorm te gieten dat deze arm ook beschikbaar wordt in de vorm van een betaalbare DIY kit. Dan is het een kwestie van in elkaar zetten, bedrading erin en afregelen. Al het (CNC) frees en draaiwerk is dan al gedaan. Het lastige is alleen, dat ik deze arm in een wat groter aantal moet laten maken. Dat is een behoorlijke investering, waar ik nog een oplossing voor moet vinden. Misschien een soort crowd funding project. Ideeën? Laat maar horen.
Marco,
Op het forum.zelfbouwaudio.nl loopt een onderwerp over een zelfbouwplatenspeler.
http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=20&t=17714
Ik denk dat een zelfbouw-toonarmkit een heel welkome aanvulling kan zijn.
Op dit moment is men nog druk zoekende naar een lager.
Groet,
Robert Daems.
Interessant idee zo’n ‘zelfbouw’ arm. Ik zoek een arm voor mijn SPU Synergy, heb net een jaar geleden een 12″ Jelco SA-750LB gekocht die doet het fantastisch met mijn 103R met de SPU klinkt hij wel goed maar spoort maar erg matig boven de 60 um (315 Hz) springt de Synergy uit de groef ondanks dat hij 70 um aan zou moeten kunnen. Zit er ook anti scating op de arm?
Groeten,
Ronald Koridon,
Amsterdam.
Marco,
Is voor mij ook interessant. Ik ben namelijk ook net gestart met een platenspeler project.
Ik had al een oogje op de Jelco 12″ arm, maar wellicht gaat jou ontwerp nog een stukje verder?
Wat gaat de diy 12″ arm kit ongeveer kosten?
MvGr, Roland
Ha jongens,
Het grote voordeel van een 12″ arm is dat de zijdrukcompensatie veel minder belangrijk is dan bij een 12″ arm. Daarbij komt ook nog, dat het juist afstellen van een
zijdrukcompensatie erg lastig is en over de plaatbreedte
varieert. Het werken met gewichtjes, zoals bijv. SME doet, is vaak ook veel te
onnauwkeurig. Er wordt vaak meer kwaad gedaan als goed. Bij een rechte 12″
arm zoals deze toonarm (eigenlijk een 16″ studio arm, maar de afstand van pivot to
bearing is 12″) en bijvoorbeeld de Thomas Schick arm, speelt de zijdruk
een veel minder belangrijker rol meer en kun je overwegen om de compensatie achterwege laten. Als je een dergelijke arm ziet en hoort spelen, merk je dat hij ontzettend goed
’tracked’ en volledig stabiel op de plaat ligt. Niet voor niets is zijn 12″
toonarmen zo populair en geliefd. Een exacte prijs te noemen is op dit moment lastig. Om de prijs aantrekkelijk te maken moet ik er minimaal een 15 stuks laten maken. Voor de eerste 15 ‘inzetters’ zou de instapprijs dan ongeveer op 500 euro komen. Maar ik weet niet nog niet of daar voldoende animo voor is.
Hallo Marco,
Het is weer enkele maanden doodstil op het ‘zelfbouwarm’ front.
Heb je reacties /intekeningen van belangstellenden gehad inmiddels?
Hoort ook interne- en externe bekabeling bekabeling bij het bouwpakket?
Heb je de hand kunnen leggen op de goede lagers?
Zomaar een paar vragen…..
Ik wil je ook pmmen wanneer dat handiger is.
Mijn hoofdvraag is: “Bestaat de intentie nog voor het project en wat moet er gedaan worden om binnen redelijke termijn een arm op onze speler te hebben staan?
Ik wil ook aanraden op deze site op een duidelijke manier de intententies van een ‘arm-project’ aan te geven, zodat de lezer hier zonder omwegen kennis van kan nemen,
Ik kijk belangstellend uit naar nieuwe informatie,
Ed
Hallo Ed,
Het is zeker niet stil aan het toonarm front. Integendeel.
Lagers (keramisch) zijn binnen, interne bekabeling ook. Inmiddels zijn de mooie houten headshell’s klaar.
Externe bekabeling gaat via een RCA aansluiting onder aan de arm. Zoals ook SME doet.
Op dit moment heb ik een aantal armen in de laatste (bouw)fase staan. Aangezien ik deze in mijn eigen werkplaats maak, kost dat even wat meer tijd.
Deze toonarmen gaan straks ook aangeboden worden.
Of het een geheel zelfbouwproject wordt, weet ik nog niet. Uiteindelijk is dat wel ons streven.
Volg mijn Lenco/PTP project. Daar komt in deel drie de toonarm + bouwbeschrijving op te staan. deel twee komt er binnenkort aan.
Ook komt er dan waarschijnlijk een eigen projectpagina van de toonarm. Ik neem je punt zeker mee.
Er zitten overigens meer projecten in de pen en in de afrondingsfase.
Een prachtig zelfbouwproject van de Phonodude MK3 komt er aan.
Dat wordt volledig zelfbouwpakket inclusief alle onderdelen. (buizen, kast enz.)
Dus heb nog even geduld, er wordt achter de schermen hard gewerkt…..
Marco
Dank voor je antwoord Marco,
Goed nieuws. Maakt me weer blij!
Ik volg ook je L/PTP project. Ben zeer benieuwd wat je bevindingen daar zijn.
Moet of kan er ingetekend worden op op het armen-project?
Ik houd mijn ogen in ieder geval wijd open!
Ed
Hoi Ed,
Je hoeft nog niet in te tekenen hoor.
Ik houd je zeker op de hoogte.
Marco
Hoi Marco,
Jou toonarm ontwerp staat nog steeds bij mij op de short list.
Ik bezit de Benz Micro Ace low mc element. Ik hoop dat deze geschikt is voor jou toonarm.
Houd mij ook op de hoogte.