Column mei 2013, jubilea in audioland

Zo slecht nog niet…

Maar laten we realistisch zijn. Een levenscyclus van 30 jaar voor een muziekmedium is zo slecht nog niet. Ok, op het vinyl na dan, dat het ‘eeuwige leven’ lijkt te hebben en iedere vernieuwende storm het hoofd weet te bieden. Maar laten we ook hier eerlijk zijn: zelfs van het allerbest verkopende album op vinyl zal bij lange na geen oplages meer halen worden die de millionsellers in de jaren 60 en 70 moeiteloos voor mekaar kregen.

Digitaal met vallen en opstaan

Ons bekende glimmende schijfje zal nog wel even doorlopen voor het persbericht over de laatste geproduceerde CD in de krant te lezen zal zijn. Veel andere digitale media hebben dat bij lange na niet gehaald of zullen het nooit halen. Ik hoef alleen maar de DCC cassette te noemen, of de MiniDisc. De eerste was bij nader inzien al verouderd bij de geboorte, maar het is qua geluid geen slecht medium. Maar we hadden de DAT al (Digital Audio Tape), voor Jan Consument veel te duur. Je gaat toch geen CD kopiëren naar een tape die zelf al minimaal een tientje of meer kost? Voor de aanschaf van een DAT recorder plus tapes kon je een hele stapel originele Cd’s aanschaffen. En het op de videotechniek gebaseerde DAT systeem, met de draaiende opname en weergavekop is niet bepaald duurzaam en onderhoudsarm. Het bleek meer een tussenoplossing dan een langjarige. Vergeet niet dat de harde schijf opslag in die jaren nog maar een fractie was van de schier oneindige schijfruimte van vandaag.

Sony DAT recorderHet DAT systeem werd echter al eerder doodgeknuppeld door de introductie van de CD-R, wederom een uitvinding van onze nationale trots uit Eindhoven, die het niet aan kon zien dat Sony met de MiniDisk veel meer succes had Philips met de al snel weer uitdovende DCC cassette. Sony is dit jaar pas gestopt met het produceren van de MD, dat toch een langere adem bleek te hebben dan vooraf gedacht werd. Het systeem dat mooie apparaten gekend heeft, uiteraard vooral uit de eigen Sony stal, heeft het al met al toch ruim 20 jaar vol gehouden, hoewel de latere jaren wel heel erg in de luwte. Het enige overgebleven ‘opnamesysteem’ is onze harde schijf van de computer geworden. Opnemen heet nu rippen en wat we vroeger in real time moesten kopiëren gaat nu in een vloek en een zucht. Dat opslaan en afspelen van muziek op een hard schijfje of SSD geheugen, in een compact digitaal spelertje werd al heel vroeg als ‘de toekomst’ gezien door Steve Jobs van Apple…

iTunes 10 jaar jong…

Met iTunes maakte Apple duidelijk dat de mensen in een tijd dat Napster groot was en de Piratebay in opkomst, nog best bereid zijn voor hun muziekdownloads betalen, gezien de inmiddels vele tientallen miljoenen verkochte tracks en album. Er zijn bijna geen popartiesten meer die niet met iTunes in zee willen gaan.

Apple iTunesMaar waar blijft de belofte van Apple om ook 24 bit muziek via de iTunes winkel aan te kunnen schaffen? Of in ieder geval muziek in lossless kwaliteit. De tijd dat de bandbreedte van het internet  het comprimeren van de audiodata tot een noodzaak maakte ligt immers al weer een aantal jaren achter ons. De dataopslag is ook al lang geen belemmering meer. Schijven van 4 TB liggen inmiddels in de winkel, en daar kan een hele boel lossless en/of muziek in hoge resolutie op worden bewaard. Gelukkig zijn we niet meer veroordeeld tot alleen de min of meer illegale downloads als we onze muziek in een betere kwaliteit willen. Sites als HDtracks blijken inmiddels succesvol te zijn. Ik heb er zelf ook veel prachtige album opgehaald. Linn Music doet hetzelfde in Europa met een snel groeiend aanbod, en al lang niet meer met muziek uitsluitend uit eigen stal.

iTunes was echter het grote voorbeeld en het succes lijkt nog lang niet voorbij.

Audio Creative 1 jaar jong!

Vandaag, 12 mei 2013, is het op de dag af 1 jaar geleden dat Marco en ik onder de vlag van Audio-Creative live het internet opgingen. Waar blijft de tijd… Als ik even terug blik is er toch wel veel gebeurd in dat jaar. Je begint met een plan, werkt het uit en hoopt dat ze uitkomen. Veel dingen zijn ook uitgekomen, andere in de koelkast gezet of helemaal los gelaten. Nieuwe worden plannen gemaakt, waaraan dit moment hard door ons wordt gewerkt. Ook gastauteurs hebben hun duit in het zakje gedaan en hebben voor fijn leesvoer gezorgd. Ik hoop dat die tendens zich verder door gaat zetten. Het lezersaantal ligt boven verwachting en groeit nog steeds. Al met al veel reden tot tevredenheid. Dit alles geeft brandstof aan de motivatie om er nog steviger tegenaan te gaan.

Audio CreativeDe crisis heeft natuurlijk ook op onze site zijn effect. Nieuwe apparatuur voor recensie in huis krijgen gaat stroperiger dan voorheen, hoewel het de laatste maand ineens weer de goede kant op lijkt te gaan. Er staan weer mooie dingen op de luister en testbank.

De zelfbouw gaat echter een speer. We hebben een paar machtig mooie projecten in de maak, die natuurlijk weer uitgebreid zullen worden beschreven. De komende tijd zal de lezer daar steeds meer van kunnen lezen.

Dat zelfbouwaudio wel aan populariteit wint waar de reguliere audiohandel hard moet werken om het hoofd boven water te houden is opmerkelijk. Maar er is natuurlijk ook niks leukers dan je eigen spullen fabriceren die ook nog heel goed blijken te zijn. En de prijs daarvoor is dubbel. Je bent trots op je bouwwerk en financieel blijft zelfbouwen aantrekkelijk. Een goed ontwikkelde zelfbouwkit geeft bij netjes nabouwen een topresultaat.

Zo, het volgende jaar is voor ons vandaag begonnen…

Eerste hulp bij SA-CD iso…

Dan nog iets geheel anders, maar ook weer niet… Is er onder de lezers toevallig iemand die van SA-CD schijven iso’s maakt met hulp van een specifieke Sony Playstation? Ik heb één schijf waar ik buitengewoon graag een iso van wil hebben.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

5 thoughts on “Column mei 2013, jubilea in audioland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.