Column mei 2013, jubilea in audioland

In 2013 zijn er in de audiowereld een aantal opvallende jubilea te vieren. De Compact Cassette, bedacht door Philips, later in de volksmond gewoon cassette genoemd, omdat concurrenten als de 8-track en pogingen van andere fabrikanten waren gestrand, viert dit jaar het 50 jarige jubileum. Hoewel de succesvolle jaren al lang achter ons liggen, toch een heugelijk feit.

Het tweede opvallende jubileum is dat van de bekende glimmende schijf: de Compact Disk, in de volksmond gewoon CD genoemd.

iTunes van Apple bestaat dit jaar ook al weer 10 jaar. Het wordt met regelmaat als de reddende engel van de muziekbusiness genoemd. iTunes neemt namelijk de jongere generatie wél serieus, waar een groot deel van de audiowereld daar nog moeite mee lijkt te hebben, zoals pas nog in de column van Marco te lezen was.

En vandaag, precies een jaar geleden, 12 mei 2012, ging Audio Creative live op het internet!

30 jaar CD!

philips-cd100Dit jaar is het dus al weer 30 jaar geleden dat de compact disk speler voor het eerst in de winkel te koop lag. Perfect sound forever! Het begin van een digitale revolutie die het lot van de Elpee snel zou beslechten. Vinyl kraakt, ruist, piept, schraapt, heeft een beperkte dynamiekomvang en kan relatief maar weinig muziek bevatten. Met pakweg 20 minuten per plaatkant is de koek wel op. Daar gaat de CD voorgoed een eind aan maken. Tenminste, dat was het gevoel in 1983…

Dat de CD in de jaren daarop aan een ware zegetocht begon is echter een waarheid als een koe,

Sony CDP101De CD en de bijhorende spelers worden beter en beter, met als top waarschijnlijk rond 1990. De apparaten leggen veel gewicht in de schaal, en er worden mooie betrouwbare zwaar uitgevoerde CD loopwerken gebruikt. Een CD speler uit de stal van bijvoorbeeld Sony, Philips/ Marantz (toen nog in één naam genoemd) of Denon geeft een bepaald gevoel van trots als je ‘m op je audiorek ziet staan. Zelf had ik in die jaren een Denon 1700 en later een Marantz CD16. Heerlijke apparaten die niet meteen wegwaaien als het raam open staat.

Rode potlood

Niet veel later begint het onvermijdelijke gestreep met het rode potlood. Loopwerken worden steeds meer plastic wegwerp gevallen. De elektronica krimp mee, totdat je kasten vaak meer lucht dan inhoud laten zien. Veel bling voor het oog, inhoudelijk klatergoud. De voelbare kwaliteit neemt in een razend tempo af als we het Millennium inmiddels passeren. Maar er zijn inmiddels meer beren op de weg. De mp.3 is gearriveerd en via sites als Napster nemen de downloads tot afgrijzen van de platenbazen en artiesten razendsnel toe. Het maakt het grote publiek blijkbaar niks uit dat de kwaliteit hevig lijdt door het comprimeren van de muziek tot een file die 10 tot 20 x kleiner is dan de lineaire 16 bit/ 44,1 kHz PCM inhoud van de CD. Als het maar voor niks is. De mp.3 speler komt, de iPod wordt na een voorzichtig begin akelig populair en velen hebben hun complete muziekverzameling altijd op zak. Kwantiteit begint het te winnen van de kwaliteit…

Opvallend genoeg blijft het vinyl tijdens de digitale revolutie maar doorpruttelen en weigert hardnekkig om voorgoed naar de eeuwige muziekdragervelden op te stijgen. De aantallen dalen weliswaar, de echte gouden jaren zijn immers al lang voorbij, de kwaliteit van de persingen worden steeds beter. Aan de inhoud van de groeven valt regelmatig nogal wat aan te merken. Als je een Vinylalbum vult met muziek waarvan de master gewoon van de CD versie is gehaald mag je misschien een wat anders geluid verwachten, afhankelijk van het type platenspeler, arm en element, beter dan de wat het CD album al biedt wordt het echt niet. Maar anno nu is vinyl onverminderd populair bij de echte liefhebber of wordt gewoon naast de digitale streamer gebruikt. De platenspeler lijkt het meest tijdloos van alle audiobronnen, toch een leuke constatering.

Opkomst en ondergang?

De verkoop van de CD’s is de laatste jaren een neergang begonnen die alleen maar verder zal doorzetten. Hoe lang er nog CD schijfjes gemaakt worden weet nog niemand, maar de gouden tijden van dit medium liggen inmiddels al weer ver achter ons. Wat destijds een luxe gevoel gaf, als je weer eens een mooi CD album had gevonden, lang niet alles was immers meteen digitaal te koop, lijkt ook al weer zo lang geleden. In de uitverkoopbakken koop je CD’s per dozijn voor weinig. Als ik een CD album heb aangeschaft wordt die ook nog maar één keer door een laser afgetast. Als ‘ie geript wordt en naar de harde schijf van de muziek pc wordt geschoven.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

5 thoughts on “Column mei 2013, jubilea in audioland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.