Column

Column – Juice channels

De gemiddelde ‘audiofiel’, bestaat die eigenlijk wel? Daar is niet gemakkelijk een zinnig antwoord op te geven. Audiofielen zijn er wel in verschillende gradaties. Maar vaak doemt de vraag op: zijn audiofielen wel echte muziekliefhebbers? Of zijn het mensen die vooral bezig met hun audioaltaartjes? 

Alleen als het perfect is opgenomen…

O ja, ik ken best een aantal van deze mensen. Waar alleen ‘muziek’ wordt geluisterd die ‘perfect’ opgenomen moet zijn. Weer een ander luistert wel heel erg vaak alleen naar imponerende intro’s van een bepaalde muziektrack. Om dan weer snel door naar het volgende stukje.

Verpletterend

De meest (verpletterende) indruk op mij maakte een audiofiel die op werkelijk iedere CD in zijn kast een sticky note had geplakt met een aantekening. Een pingeltje dat zo mooi in de ruimte staat op 28 seconden, de diepe tromslag op 4:13 minuut, de net te zacht met de rechterhand aangeslagen pianotoon op 1:58 minuten. Dodelijk vermoeiend! 

Kan het nog gekker?

Jawel, het kan nog gekker... Bij een bezoek aan nog een andere ‘audiofiel’ heb ik na twintig minuten luisteren naar startende Ferrari ’s en Porsche ’s, dichtslaande garagedeuren en langs denderende treinen toch maar eens gevraagd of hij ook nog muziek in zijn collectie had… Nou, dat was toch nog even zoeken…

Om Alan Parsons even te citeren: "Audiofielen gebruiken hun apparatuur niet om naar muziek te luisteren. Audiofielen gebruiken muziek om naar hun apparatuur te luisteren".

Gemeenschappelijke deler

Gelukkig is er, zoals altijd, de gemeenschappelijke deler: er zijn gelukkig nog veel meer mensen die van een mooie muziekinstallatie houden en minstens even veel van hun muziek. 

Sociaal? 

Op de (a)sociale media is er echter nog een stroming bijgekomen… En dat is geen leuke ontwikkeling...

Laten we een beetje kort door de bocht gaan en de boel eens een beetje zwart/wit op een rijtje zetten. Als we vanuit een droneview het audiolandschap bekijken zie ik in onze audiohobby ruwweg gezien 3 stromingen.

De zoekers

De mannen (dit zijn altijd mannen) die nooit tevreden zijn over hun audiospullen en altijd maar door blijven pielen, niet zelden met steeds waziger en raadselachtiger tweaks. Het heeft een complete voodoo en snakeoil industrie opgeleverd waar heel veel geld in omgaat. Het zijn de mannen die zelden echt genieten van muziek maar continu onrustig zoeken naar ‘verbeteringen’ aan de audio-apparatuur.
 

Bulsh*t

Dan is er aan de onderkant de net aangehaalde meest recente stroming: de Bullshit-audio gemeenschap. Je vindt ze op Facebook (ja, waar anders dan op hét roeptoeter platform bij uitstek) en diverse forums. Deze lieden kraken en zeiken werkelijk alles en iedereen af wat er in de audiowereld gebeurt. Iedere mogelijke audio upgrade, goed of minder goed, is bij voorbaat… inderdaad, grote bullshit.

Voor deze mannen (inderdaad: weer allemaal mannen) klinken alle kabels identiek, klinken alle versterkers hetzelfde, is de platenspeler een apparaat uit het jaar kruik en zijn mensen die nog fysieke media gebruiken sowieso volslagen idioot, enz.

Op deze groepen zie je steeds dezelfde tendens. Zelfbenoemde goeroes met een kudde aan jaknikkers als volgers. Die het niet wagen om ook maar een vinger op te steken om te vragen of dit of dat nu wel echt zo is.

Want wee je gebeente dat je het niet met de grote leider of zijn naaste vazallen eens bent en een bepaalde kabel of ander audioapparaat je eigenlijk best wel beter vindt klinken dan de oorspronkelijk gebruikte dropveter in je eigen audioset! Je wordt ter plaatse virtueel gevierendeeld en met pek en veren uit de groep verbannen. (Waar doet me dat anno toch aan denken?).

De tussenweg

Tussen deze twee extremen bevindt zich gelukkig het grootste deel van de hobbyisten en techneuten die gewoon lekker met hun audiohobby bezig zijn, actief DIY’en, een mooie audio-installatie bij elkaar hebben gespaard en als het even kan iedere dag van hun muziek genieten en met hun eigen oren luisteren. 

Juice

Als je gevoelig bent voor meningen van anderen en het plezier in je audiohobby wil verliezen, moet je zeker de blogs en vlogs van de juice channels gaan volgen en de FB-draadjes van de Audio Bullshit gemeenschap bezoeken. 

Natuurlijk zijn er in onze audiohobby genoeg uitwassen die best wel eens op de hak mogen worden genomen. Maar deze ABS-lui draven compleet door in hun eigen altijd op aannames gestoelde meningen en stokpaardjes. Waarbij niet geschuwd wordt om keihard op de man te spelen. 

Het moet gezegd worden dat de juice kanalen niet zelden een aardig voedingsbodem wordt geboden. Hoe vaak worden minuscule verbeteringen/verschillen tussen audiocomponenten niet tot bijna mythische proporties opgeblazen? Waarbij ik dan meteen denk dat de situatie van voor de tweak zo’n beetje van wekkerradiokwaliteit moet zijn geweest. Kijk, dat noem ik nou bullsh*t… 

Fietsen

Regelmatig denk ik: ‘man, als je zo’n hekel aan je audio en muziek hebt, zoek dan een andere hobby. Ga postzegels verzamelen’. Of nog liever: koop een fiets, zet je smartphone uit en maak lange fietstochten door de vrije natuur. Dan waait de zurigheid op een gegeven moment vanzelf wel uit het hoofd…

Plafond

Het mag ook gezegd worden dat de (high end) audiowereld, waar de prijzen geen plafond meer lijken te kennen, er zelf ook goed aan mee werkt. Als een reviewer, zoals ik recent las in een bekend audio magazine, vindt dat een bepaald speakersysteem véél te goedkoop is voor zijn vraagprijs van 25.000 euro, heb je volgens mij weinig benul meer wat er in de audiosamenleving speelt. 

Als een maand later door een lezer dan de vraag wordt gesteld of de recensent wel beseft hoeveel geld die 25.000 pegels is voor een normaal werkend mens en vraagt waarom deze luidsprekers eigenlijk zoveel geld moeten kosten, krijgt hij een antwoord met veel geneuzel en wollig taalgebruik. Dit soort broodschrijvers zouden het ook goed in de politiek doen…

En dit is maar één voorbeeld. Ik zie ook recensies waar zonder blikken of blozen een platenspeler van 100.000 euro als bijna onmisbaar wordt aanbevolen. Twee jaar later komt er een upgrade van de speler, dan blijkt in de nieuwe review de vorige versie vanzelfsprekend aan alle kanten wordt ingehaald door de opvolger...

Ontevreden

Ik wil niet meteen beweren dat het reilen en zeilen van de audiohandel anno nu de opkomst en snelle expansie van de juice en bullshit-audio kanalen op het geweten heeft. Maar waarom zijn er eigenlijk zoveel mensen die zich steeds meer beduveld voelen door de gladde marketingpraatjes en de zweem van gebakken lucht die om veel producten in van de hedendaagse audio hangt? 

Jeuk

Ik heb het afgelopen jaar ook weer van dichtbij meegemaakt bij het bezoek aan de verder altijd boeiende gezellige München High End. De pratende pakken die zich daar rondom de voor normale stervelingen onbetaalbare apparatuur bewegen.

Versterkers, luidsprekers, kabels (!) met een prijskaartje dat een mooi huis niet misstaat. Ik overdrijf niet! waarbij louter in superlatieven wordt geneuzeld. En dan gaan we luisteren en denken na een paar stukken muziek: ‘Is dit het nou?’. 

Dit soort dingen geeft mij ook een onbedaarlijke jeuk. Ik maak me sterk dat de meeste van deze gladpraters zelf nog nooit een soldeerbout of een schuifmaat van dichtbij hebben gezien. En als het misgaat met het bedrijf? Ach, dan prijzen deze zelfde stropdassen volgend jaar met hetzelfde gemak een nieuw fancy merk quinoa-beschuit aan op een superfoodbeurs…

Enthousiast

Gelukkig wordt dit allemaal meer dan goed gemaakt met de gesprekken die we in München ook hebben met de mannen en vrouwen (!) die apparatuur ontwikkelen en bouwen, en enthousiast over hun geesteskinderen vertellen. De mensen die zich de rest van het jaar in hun werkplaats opsluiten om mooie dingen te bedenken en maken. Vaak geen grote sprekers, maar als ze eenmaal op de juiste wijze worden getriggerd bijna niet meer te stoppen zijn….

Kaf en koren

Denk vooral zelf na, luister met je eigen oren en laat je niet alles aanpraten. Geniet van de spullen die je al thuis hebt staan en weer je iedere dag met plezier naar luistert en kijkt. Probeer het kaf van het koren te onderscheiden, hoe moeilijk dit soms ook lijkt.

Laat je niet te veel door gladde marketingpraat inpakken maar verlies bovenal ook niet plezier in je audiohobby door de azijnpissers in de BS-groepen.

Er gebeuren nog steeds hele mooie dingen op audiogebied waardoor je dagelijks met veel genoegen je portie muziekvitamientjes in een hele mooie geluidskwaliteit binnen kunt krijgen.


Houd steeds weer voor ogen wat Marcus Aurelius bijna 2000 jaar geleden al schreef:

"Alles wat we horen is een mening, geen feit. 

 Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid."


Verder rest mij alleen nog om iedereen een gezond en luisterrijk 2023 toe te wensen!

(de prachtige foto van de stier is van: Pexels Pixabay)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Column – Juice channels

  • Spijker en Kop, Dick……niks aan toe te voegen… een muzikaal en vooral gezond 2023 gewenst!

    Groet Bert

    Beantwoorden
  • Dat is een knap stukje wat er geschreven is. Laat ieder z’n muziek beleven zo als hij of zij het wil.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.