Column

Een nieuw decennium!

Een nieuw decennium!

Wat ons daarin allemaal te wachten staat, positief en/of negatief, dat weet gelukkig nog niemand. We gaan er weer met open vizier in. En we gaan bij Audio Creative verder met waar we het vorige decennium mee geëindigd zijn: naast onze dagelijkse gewone mensen beslommeringen vooral fijne audio avonturen beleven. Want voor zowel Marco als ik is muziek en audio, in die volgorde, vele malen meer dan een liefhebberij of vluchtige hobby. Het is een beleving en secundaire levensbehoefte die begon toen ik mijn eerste singletje kocht van mijn moeizaam bij elkaar geschraapte zakgeld.

Een halve eeuw muziek en techniek

Nu ruim een halve eeuw later gaat er geen dag voorbij zonder een lekker stukje muziek. De soldeerbout staat altijd in de aanslag als er weer eens een nieuw idee opkomt, en dat is best wel vaak. En natuurlijk blijken niet alle ideeën meteen een succes. Integendeel. Maar ieder jaar zijn er wel weer een paar nieuwe dingen waar ik best blij mee ben. En daar schrijven we dan weer over op onze Audio Creative site. Alle nieuwe eigen producten die je in onze shop vindt zijn hier ook het resultaat van.

Buitengewoon gelukkig

Neem bijvoorbeeld onze grote trots, de GrooveMaster platenspelerarm, die is echt niet ‘out of the blue’ ontstaan. Alles begint met een klein idee, groeit langzaam uit en wordt tot in de puntjes fijn geslepen. Dat kost enorm veel tijd, moeite en investeringen. De GrooveMaster wordt momenteel naar iedere uithoek van de wereld gestuurd waar liefhebbers van analoge muziekweergave de arm op hun spelers monteren. Als er dan zoveel lovende reacties te lezen zijn, dan beseffen we dat we een geluk te koesteren hebben. Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren gaan rusten, in tegendeel!

Column: Een nieuw decennium, nieuwe kansen!

Schrijven

Ook een stuk schrijven over een mooi audioproduct is erg leuk om te doen. Dat was negen jaar geleden (oei, zo lang alweer?) zelfs de basis waarmee we Audio Creative begonnen. Zeker als alle ins en outs van een apparaat zijn ontdekt. Aan “one day stands” met sluitende conclusies en aanbevelingen doen we niet. Aan alle verhalen gaat een logeerpartij van weken tot maanden vooraf. Superboeiend om te doen.

Schrijf echter een positief enthousiast stuk over lichtnetkabels, die echter voor veel mensen even boven hun budget uitstijgen en je kunt er op wachten voor de eerste zurige reacties binnen flitsen.

Over me lijk…

Ik ken collega-auteurs die alleen daarom nooit over audiobekabeling willen schrijven. Niemand wil de beerput opentrekken. Vraag mij eens of het me boeit? Jawel, drie keer zelfs: nu niet, dan niet en nooit niet. Toen ik het verhaal over de prachtige Hijiri Nagomi kabels schreef wist ik immers al voor er één letter op het beeldscherm stond dat dit ook wel weer de nodige roering zou geven. Toch leuk dat wat geschrijf over kabeltjes sommigen al in de gordijnen laat jagen. Maar moet ik me daardoor tegen laten houden? Waarvoor? Voor wie? Als je iedereen maar probeert te pleasen word je zelf doodongelukkig!

​Zelf doen en ervaren

Ik schrijf mijn eigen ervaringen over mijn audiospullen en wie het er niet mee eens is moet het gewoon niet lezen. Er zijn duizenden andere sites waar er vast wel eentje bij zit die je waardering wel weg kan dragen. Wat ik ook schrijf, er zal altijd wel iemand zijn die vindt dat ik ongelijk heb. En dat zal me eerlijk gezegd een worst zijn. Het enige dat ik kan zeggen is dat wat Marco en ik schrijven op Audio Creative, we dubbel en dwars achterstaan. Niet door ‘van horen zeggen’, nee, van keihard zelf doen en ervaren.

Bedenktijd inlassen

Doe zoiets op de openbare plekken op het internet als Facebook of op een forum en de discussies daar ontaarden steevast in gescheld en gevloek over en weer. Lang leve de (a)sociale media! Waar iedere leunstoelaudiofiel (ik hou het hier even bij de audiokant) meteen zijn mening kan spuien die hij vroegah per brief moest doen, wat ‘m bij wat langer nadenken meestal toch te veel werk was.

Nee, er kan met de smartphone altijd in de aanslag, nog vol in de emotie van wat je net las of zag, stante pede worden gereageerd, overal waar je maar bent. Op een feestje, op de wc, liggend op het strand. Jammer, wat meer bedenktijd nemen, zoals in de genoemde brieventijd, haalt vaak wel de angel uit de emotie. Kan heel zegenend voor het gemoed werken…

Column: Een nieuw decennium, nieuwe kansen!

Ventileren

Toen de fora op het www aan populariteit wonnen kon iedereen eindelijk zijn of haar ‘gelijk’ ventileren. Het leidt niet zelden tot ingrijpen van de forummoderator, die de toenemende onverkwikkelijke toestanden in goede banen moet leiden. Een gele kaart hier, een ban daar… Alleen een VAR ontbreekt nog…

FB, het reaguurders paradijs

De diverse posts en groepen (in het algemeen, niet specifiek audio gericht) op Facebook kennen hetzelfde euvel, voor zover daar nog iemand is die de vinger aan de pols houdt: ‘tot hier en niet verder!’. Wie leest niet de reacties van reaguurders waarvan zelfs de honden geen brood meer lusten.

​Haat en liefdeverhouding

Om onze dingen in het zonnetje voor een breed (internationaal) publiek te kunnen zetten is Facebook bijna onmisbaar. We maken daar heel graag gebruik van. En er zijn een paar groepen waar ik met plezier lid van ben. Voor de rest heb ik al mijn privé FB-pagina activiteiten al lang geleden op een heel laag pitje gezet. Ik hoef niet alles te weten. Het lijkt wel of iedereen vandaag de dag werkelijk overal een mening over moet hebben en dat ieder ander mens dat ook moet weten. Hoezo een haat/liefdeverhouding...:-)

Zeepkist

Om nog even een zijweg te bewandelen… Je ziet het ook met de reclames voor de elektrisch aangedreven (EV) auto’s. Bij werkelijk ieder bericht van een fabrikant of geïnteresseerde liefhebber springen de vrooomvrooom reaguurders op hun virtuele zeepkist met hun schreeuwende quasi onderbouwde maar meestal kant nog wal rakende lulkoek. Niet zelden binnen een paar minuten! ​Wie een positieve reactie schrijft wordt steevast afgemaakt in de daaropvolgende reacties.

Heerlijk dat we vanaf maart weer maximaal 100 km per uur op de snelwegen mogen. Ja, ook de mannen met hun gechiptunede 200+ PK verlenging van hun kleine jongen mogen achteraan sluiten… Lekker relaxt. Oei Dick, jij durft het wel te zeggen! Daar komt weer virtueel gedoe van! (grijns)

A vs D

In de audio kennen we dit bij bijvoorbeeld de Klasse-A vs de Klasse-D versterkers. Voor- en tegenstanders die elkaar bij het toenemen van het aantal reacties met schuim tussen de tanden van repliek dienen. Of bij de Lossless audio vs MQA discussies.

Altijd weer die kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Niks nieuws overigens, we hadden dit in het pre-internettijdperk ook al met VHS tegenover Betamax, DCC en Minidisk, Super Audio CD en DVD-Audio…

Maar WTF maakt het toch uit? De wereldvrede is niet in het geding! Als je het ene of het andere schakelprincipe of format niks vindt laat je het toch gewoon links liggen? Gebruik gewoon het systeem wat jezelf het beste vindt. Het sop is de kool vaak niet eens waard.  

Besteedt de tijd dat je achter het toetsenbord rondhangt of de vele uren die je met je smartphone/tablet in de hand zit beter. En niet om op alles wat los of vast zit te reageren. Dat levert toch alleen maar veel stress op. Besteed je schaarse tijd liever aan je favoriete muziek. Dat kan geen therapie tegenop. Vind je daarvoor mp3 gecomprimeerde muziek op je oordopjes goed genoeg? So what? We leven in een vrij kikkerlandje, niet?


Shredder


We krijgen ze ook met regelmaat bij ons binnen op verhalen op de Audio Creative site. Reacties die domweg niet door de ballotage (Marco en ik) komen door ronduit onvriendelijke tot grof beledigende inhoud van mannen (het zijn altijd mannen!) die het weer niet eens zijn met een mening van de auteur of reactie van een lezer. Mannen die hun mening als de waarheid roeptoeteren zonder maar enige fatsoenlijke onderbouwing. Bij ons kansloos.

Gure reacties gaan sowieso zonder discussie of uitleg door de virtuele shredder. Jaja, er zijn nog steeds mensen die denken dat de reactiemogelijkheid op onze site een soort forumfunctie heeft… Aanmenooitniet!

Een nieuw decennium, nieuwe kansen!

We gaan in dit nieuwe decennium gewoon verder met onze eigen ervaringen met audio en muziek bloggen. Er zijn alweer een paar aardige verhalen in de maak. En er staan alweer leuke dingen op het vuur te sudderen. Aan ideeën geen gebrek, aan tijd des te meer.

Maar bovenal wens ik iedereen een fijn, luisterrijk en vooral gezond 2020! Een nieuw decennium, nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen… Daar kan niemand wat op tegen hebben!

Audio Creative live

O ja, zaterdag 1 februari is weer de jaarlijkse Zelfbouwaudio Forum dag in Hengelo. Supergezellig, leerzaam, inspirerend en boeiend, zoals ieder jaar weer. Wij staan er ook weer!

Dit keer nemen we onder andere de GrooveMaster MC One mee.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Een nieuw decennium!

  • Hallo zou graag de luisterdag bezoeken 1 februari a.s. waar is het precies in Hengelo en vanaf hoe laat? Vriendelijke groeten Pauline Bouma-Kruize

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.