Column 30 december 2013

Beslommeringen aan het eind van het jaar.

Waar blijft de tijd… het einde van het jaar staat al weer voor de deur… De Radio 2 Top 2000 klinkt door het huis, de schaal oliebollen staat op tafel. Ik ken mindere dagen, als ik het mag zeggen…

Het is ook weer de tijd van terugkijken op het aflopende jaar, de onvermijdelijke lijstjes, de goede voornemens voor 2014, die ook dit keer niet langer houdbaar zullen blijken dan misschien twee weken.Mijn enige goede voornemen voor 2014 is dan ook dezelfde als die voor 2013: er worden geen goede voornemens gemaakt. We zien wel wat er op het pad komt.

Wat me wel heel veel plezier doet is dat pakweg de tweede week van de aankomende januari de drempel van de eerste 1.000.000 (één miljoen!) pageviews op deze site zal worden genomen. Alle reden om er nog een schepje extra bij op te doen en door te gaan met nog meer kritische doch rechtvaardige recensies, muziekverhalen uit het hart gegrepen en mooie zelfbouwprojecten en projectjes en meer…

The little shop around the corner…

Audio-Creative MB-12 tonearmEr zijn wel de nodige plannen natuurlijk, en die liggen voor een groot deel in het verlengde van deze Audio Creative site. Zoals je hebt kunnen lezen zijn Marco en ik voorzichtig met de Audio Creativeshop van start gegaan.

En nee, om even snel antwoord te geven op vragen van lezers die ik afgelopen week nog kreeg: het gaat geen audioapparatuurwinkeltje worden. Die zijn er immers al te kust en te keur, virtueel en in vastgoed gevestigd. En nog eens een ferme nee, het wordt ook geen traditionele componentenverkoop van weerstandjes en elcootjes. Ook die adressen zijn er meer dan genoeg te vinden.

Onze Audio Creativeshop is er puur voor de ondersteuning van onze zelfbouwprojecten en aanverwante activiteiten. Nu nog gering in aantal, maar we moeten ergens beginnen, niet? Maar er staan een paar voor de zelfbouwaudio unieke dingen op stapel.

Ik hoop dat als ik volgend jaar weer een decembercolumn mag schrijven, dan kan vermelden dat we een mooie en/of bijzondere collectie Audio-Creative DIY projecten in de shop hebben staan die de zelfbouw verhalen op de site goed aanvullen. Want niet iedereen wil of kan alles zelf doen of de hele wereld afstruinen naar de noodzakelijke onderdelen.

Een goed geluid voor iedere beurs

Het doel van Audio-Creative is om hoogwaardige audio voor een bredere doelgroep financieel haalbaar te maken. Want laten we eerlijk zijn; zelfs de fabrikant die de duurste dingen aan de man probeert te brengen kookt zijn aardappelen gewoon in water. Bekijk een duur hoog eind audioapparaat eens van de binnenkant en in 9 van de 10 vind je er weinig spectaculairs en zeker geen rocket science, hoewel de prijskaartjes dat soms wel doen vermoeden. De uitstraling moet van de blingfactor van de buitenkant komen, en die kan nog zo oogstrelend zijn, de muziek gaat er niet beter van klinken. Vaak zie je ook gewoon dezelfde onderdelen die wij met zijn allen ook in onze zelfbouw apparaten gebruiken.

Er is maar één maar: je moet er zelf wat voor willen doen. De handen uit de mouwen en lekker hobbyen… Maar de beloning is niet gering.

De POO factor

Het zelfbouwen van je apparatuur geeft een ‘Proud Of Ownership’ die met geen enkel kant en klaar gekocht fabrieksapparaat te vergelijken valt, al is het nog zulk duur spul. Bij dat laatste duurt de POO hooguit tot de opvolger die het volgende jaar al weer te trappelen staat die de waarde van je huidige bezit meteen tot een fractie van de duurbetaalde aanschafprijs reduceert. Vanaf dat moment voelt het of er een achterhaald apparaat in je audiorek staat.

Bij een eigenhandig gebouwde versterker ben je ook volgende jaar nog trots als een aap met zeven…túúút….ahum… En over vijf of tien jaar vertel je nog steeds met flair aan je bezoek, die je zojuist een complimentje over je mooie geluid heeft gemaakt, dat je het toch echt zelf hebt gefikst, de bouw van die mooie buizenbak of luidsprekersysteem. Of was het de dag van gisteren.

Het zelf de handen uit de mouwen steken geeft domweg veel binding, feeling met je muziekhobby, dat staat als een paal boven water. Nieuwe ontwikkelingen, upgraden? Die zijn gemakkelijk zelf in te brengen als je je eigen audiospullen van buiten én van binnen kent. Ben je zo benieuwd wat een andere condensator of weerstand doet voor je geluid? Even de soldeerbout warm stoken en een uurtje later speelt de boel weer.

Mooie apparatuur uit de winkel? Niks mis mee! Maar hier en daar wat zelf doen heeft een eigen X-factor.

Op naar 2014…

Wat gaat 2014 ons op audiogebied brengen? Waarschijnlijk meer van hetzelfde al dan niet in iets gewijzigde vormgeving. Analoog is weer hot en daar willen er velen een graantje van meepikken. Dus zien we de zoveelste fabrikant die een plankjes platenspeler uitbrengt. Ik weet het: het is zo simpel te maken: een gespoten plaatje MDF met een budget arm en goedkoop aandrijfmotortje. Wordt de plank in een wat avontuurlijker vorm gezaagd kan de speler meteen voor de dubbele prijs of erger worden verkocht.

Je kunt het normaal vinden, maar als ik zoiets voor 1000 of meer euro in de etalage zie staan wordt ik daar niet bepaald vrolijk van. Koop liever een Thorens TD160 met 40 jaar ervaring, waar Marco pas nog over schreef, laat desgewenst het motortje opknappen bij HAT, regel de arm weer spelingvrij af en zet er een mooie nieuwe console onder. Je hebt voor een investering van enkele honderden euro een dijk van een platenspeler die zo weer 40 jaar mee kan en, ik durf het wel te zeggen, iedere plankjesplatenspeler degradeert tot…eh… plankjesplatenspeler. Natuurlijk ben je een aantal uren onder pannen met het herstellen in oude glorie, maar het is zulk leuk en dankbaar werk.

Hobby in een hobby

Afgelopen jaren heb ik een mooie serie klassieke platendraaiers bij elkaar weten te sprokkelen. Verreweg de duurste daarvan was een Dual 701 uit 1971, maar wel in mint conditie, voor 275 euro. En spelen dat ‘ie doet, of de speler vorig jaar gemaakt is en niet 45 jaar geleden. Over duurzaam gesproken… Een aantal types Technics spelers hebben dat ook. Zelf heb ik een SL-150 en een SL-1300 staan.

Vergeleken met andere verzamelaars die fanatiek naar peperdure EMT, Thorens TD124 of oude Garard tafels zoeken en daar veel geld voor op tafel willen en kunnen leggen, misschien speelgoed, maar ik vind het veel leuker om juist voor niet veel geld mooie vintage vinylspelers te scoren. En de eerste helft van de jaren zeventig Technics spelers mogen er qua uiterlijk en techniek nog steeds zijn. Of neem mijn nog oudere Thorens TD150, uit een oude schuur opgediept als ‘bijvangst’, die ook net een nieuw kastje heeft gekregen, weer mooi is opgepoetst en er nu uitziet of ‘ie recent uit de fabriek kwam… Man, ik ben apetrots op die dingen.

Bouwprojecten

Nieuwe PhonoDude eerste protoversieWat de bouwprojecten zelf aan gaat, de vernieuwde PhonoDude is bijna gereed. De eerste proto versie staat al een paar maanden bij Marco te spelen, de ‘definitieve’ versie staat inmiddels bij mij op stroom. En de resultaten zijn nog mooier dan ik vooraf hoopte.

Het punt bij de eerste proto was de goede nabouwbaarheid. De bouw is voor een ervaren DIY-er geen probleem maar het was in mijn ogen nog te complex en te priegelig voor de enthousiaste maar minder ervaren (potentiële) bouwer.
Dan kun je twee dingen doen, bedenk een PCB om de montage simpeler te maken, of pas de lay-out zo dat het wel goed te doen wordt. Maar ja: ‘echte mannen’ bouwen hun buizenschakelingen niet op een PCB maar ‘doen het’ hard-wired, niet?

Een nieuwe PCB versie is dus even geen optie, hoewel ik het niet uitsluit dat er nog een keer weer een PCB PhonoDude zal komen, want ik besef akelig goed dat niet iedereen de klassieke van punt naar punt bedrading ziet zitten. En ons doel is toch om zoveel mogelijk mensen actief met de hobby bezig te laten zijn, niet?

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Column 30 december 2013

  • 04 januari 2014 om 00:05
    Permalink

    Dick, ook een gezond en luisterrijk 2014 toegewenst.
    Geldt natuurlijk voor allen die aan deze website meewerken.

    Groet,
    Jan

    Beantwoorden
  • 04 januari 2014 om 21:41
    Permalink

    Hallo,
    Als eerste mijn complimenten voor de fraaie website met goed gevarieerde ontwerpen die
    Lekker weglezen , en niet alleen zijn voorbehouden voor de doorgewinterde technici .
    Dit gezegd hebbende kan ik niet wachten om de phonodude te gaan bouwen.
    Ik heb een eerdere versie in huis gehad,en deze beviel me zeer goed.
    Het feit dat dit ontwerp al vele jaren wordt toegepast zegt wel iets over de kwaliteit.
    Ik heb een fraai loopwerk staan,maar door het kunnen verkopen van mijn commerciële phonotrap
    Kan ik dus op dit moment geen platen draaien.
    Is er al iets bekend wanneer de phonodude kit in 2014 verkrijgbaar is?

    Muzikale groet,
    Willard Edel.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.