Column

Column 14 april 2013, Michell Gyrodec, SME 3009 improved en meer…

Lekkere appel, bittere nasmaak…

Een paar jaar geleden nog werd er een versterker, met dezelfde naam als één van mijn favoriete appelsoorten, met veel (dure) poeha en tamtam gelanceerd. Op het prijskaartje stond ruim een halve ton (!) vermeld. Vergulde subchassistjes voor de buizen verhoogde alleen de prijs al met 5 kilo euro. Dan wordt ik knap nieuwsgierig wat er dan zowel aan magie onder al dat klatergoud verborgen zit. Nou, dat stelde dus niet zo veel voor. Het kwam me allemaal wel heel bekent voor…De marketing was goed bedacht, maar zal een veelvoud van de kosten zijn geweest dan de daadwerkelijke versterker. Inmiddels horen we al niks meer van deze overmoedige versterkerbouwer.

En is het dan ook zo erg geworden dat we er van opkijken als er eens wat echt moois te koop is dat tegen een reëele prijs wordt aangeboden?

We geven met gemak honderden tot duizenden euro uit voor een setje interlinks, een powercord of andere audiodingen uit, een paar honderd euro voor apparaatvoetjes die het geluid van het apparaat dat er op geposteerd wordt ongelooflijk veel beter maakt? Geen punt. Dit soort dingen worden zelfs vaak in een impulsaankoop aangeschaft als het net beneden een bepaalde psychologische drempel ligt, (99 euro, 199 euro) ligt… (mea culpa)

Stof tot nadenken?

Mmm, ‘food for thought’ zouden de Britten zeggen… Gelukkig krijg ik ook met regelmaat spullen in huis die uitzonderlijk veel kwaliteiten voor de aanschafprijs bieden. Die zo sympathiek zijn geprijsd dat er weer achterdocht bij potentiele kopers ontstaat omdat zoiets ‘toch niet kan’? Zo veel kwaliteit met zo’n prijskaartje, kan niet wat zijn… Hoezo niet geconditioneerd?

Maar kijk bijvoorbeeld eens in de pc wereld. Je krijgt daar de laatste ontwikkelingen met de mooiste elektronica toch ook voor normale prijzen? Wel eens een laptop aan de binnenkant bekeken? Toch wel heel veel mooie high tech techniek die gewoon betaalbaar is, zelfs als het een e-Book is van 250 euro.

Wel eens een moderne CD-speler opengeschroefd en vervolgens gedacht: ‘Allejassis…, heb ik hiervoor 600 euro neergelegd?’ . Of een al eens eerder door mij aangehaalde Miele wasmachine, veel innovatie, mooie onderdelenkwaliteit, groot, zwaar en doet vele jaren zonder mokken je was. Miele is een duur merk, wordt er vaak gezegd. En lang niet iedereen wil daar bijvoorbeeld 1200 of 2000 euro aan uitgeven. Als je dan ziet wat een beetje mooie platenwasser kost. Je kunt die nog zo mooi verpakken, maar het blijft in principe een bakje met een pompje voor de afzuiging voor het magische waswatertje en een motortje om de plaat te laten draaien. Dat heeft de bedenker van Okki Nokki weer goed gezien en bouwde een goed werkende betaalbare platenwasser zonder te veel blingbling maar met een even goed eindresultaat. Als er op een Miele wasmachine ‘pro audio’ zou staan, zou er een prijskaartje van 50.000 euro of hoger aanhangen, vermoed ik.

Natuurlijk bagatelliseer ik de boel hier en daar een beetje. Buiten de grote jongens als Sony, Marantz, Pioneer zijn de productieaantallen veel en veel lager dan bij de genoemde wasmachinebouwer. En dat drukt door op de prijs. Maar toch…

Geld speelt geen rol?

Cost no object apparatuur ontwikkelen en bouwen geeft misschien veel prestige en een enorme kick voor een fabrikant, maar hoeveel mensen zullen er werkelijk van kunnen genieten in hun eigen huis of luisterruimte? 10, 20, 75? Wereldwijd? Ik denk dat het geen minder grote kick geeft als een fabriek komt met een apparaat dat een hoax op het www op gang brengt en later niet aan te slepen valt. Met wachtlijsten en alles er bij: ‘volgende week komende volgende 5000 binnen’… Zoals Musical Fidelity dat destijds overkwam met de eerste V-DAC. Maar daar hadden ze op een kleinere schaal al eerder met dat bijltje gehakt. Wie kent bijvoorbeeld niet meer de roemruchte A1 versterker van dit merk? Dat in het pre-internet tijdperk al voor een buzz en hoge verkoopaantallen zorgde.

De Logitech Squeezebox Touch leek ook zo’n apparaat te zijn, er zullen er wereldwijd behoorlijk wat van staan. Maar inderdaad: leek, sinds de fabrikant de stekker uit de productie van dit fraaie zeer betaalbare streaming audio apparaat trok. De doelgroep die in mooie weergavekwaliteit geïnteresseerd is zal voor een massaproducent als Logitech toch nog niet groot genoeg zijn om de Squeezebox alive and kicking te houden. En misschien vielen de productiekosten tegen en bleven de winstmarges te laag. Wie het weet mag het zeggen. Door het ontbreken van draaiende delen zullen de Squeezeboxen die al in het veld staan nog wel wat jaren mee kunnen, wat het apparaat niet meteen ‘obsoleet’ maakt.Sterker nog, de meest interessante software voor de Touch wordt momenteel door derden aangedragen. Gewoon een kwestie van software installeren. Het apparaat is in feite weinig anders dan een minicomputertje.

Zo, genoeg gedachtekronkels en vertellingen voor dit keer!

Michell Gyro met SME 3009 imp

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

8 thoughts on “Column 14 april 2013, Michell Gyrodec, SME 3009 improved en meer…

 • Hoi Dick
  Ik speel zelf ook met een 3009 arm en ben daar zeer tevreden over. Ben ook in het bezit van een SME IIIs die in het laag beter is. Maar naast het feit dat ik de III een afzichtelijk lelijk ding vind zit er in de 3009 meer muziek naar mijn mening. Nou heb jij een vaste headshell maar als je die niet hebt moet je de originele echt meteen vervangen door een andere. Hoe mooi die originele er ook uit ziet je kunt er veel mee winnen vooral juist in een strakkere laag weergave. Ik heb er nu een Audio Technica AT-LH13 op zitten. Mooie combi met deze oude getrouwe SME.

  Beantwoorden
  • Hoi Evert

   De IIIs wordt op sommige forums als mat, duf of flauw beschreven maar ik was positief verbijsterd toen ik de IIIs zonder tules met een Soundsupports plaat op mijn TD 160 B monteerde.
   Nou ik kan je wel vertellen dat sinds ik dat gedaan heb dat de IIIs veel muzikaler is geworden, neem de proef maar eens op de som, je zult versteld staan.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  Ik vraag me af of het een goed idee is om het plastic lager te vervangen door een bronzen in deze arm. Een interessante discussie vind je op http://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?p=199656 over dit onderwerp
  SME zegt er dit over;

  to:-SME Technical

  I wonder if you could be so kind to ask one of your Technical engineers why the plastic Knife edge bearing was used instead of the metal bearing as in the earlier 3009 arms .Know one seems to have the answer or the reasoning behind this change .

  Best Regards,
  John Guest.

  Subject :-plastic bearing on 3009 s2 improved arm

  Hello,

  Thank you for your recent email.

  The plastic knife edge was introduced following extensive tests which found an improved performance to the earlier metal bearing which could in some circumstances become resonant, a feature not experienced in the plastic version.

  Regards
  SME Limited

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  De gyrodec upgrade met de Michell Orbe platter is een kostbare upgrade.
  Hoe was de verbetering t.o.v het oude plateau?
  Groet,
  Mart

  Beantwoorden
  • Hallo Mart,

   Toen ik de ombouw destijds wilde doen was de prijs nog redelijk. Ik heb de spullen in Engeland besteld. Ik vind het nog steeds een hele fijne upgrade van een al heel fijne draaitafel.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick ,ik heb een Gyrodeck, de loop is niet helemaal zuiver iets vals!
  Ook krijg ik maar een signaal naar mijn versterker!
  Ik wil hem na laten kijken,maar bij wie? Heb jij een adresje ik woon omg. Leidschendam.
  Wat betreft de gelijkloop, kan het ook de aparte voeding zijn,die bijgesteld moet worden?
  Ja,zomaar wat vragen, jij bent toch ook verknocht aan Gyrodeck!
  Groetjes Rienus

  Beantwoorden
  • Hallo Rinus,

   Heb je de aandrijfsnaar al eens vervangen? Als het probleem blijft en de speler jengelt zou je de Nederlandse importeur even kunnen vragen.
   Het signaal uit het element naar de versterker is een ander probleem, dat zou op een draadbreuk of los contact kunnen duiden. Dat moet niet moeilijk op te sporen zijn.

   Beantwoorden
 • Bij mij blijft de analoge weergave achter bij de digitale (computer+Weiss Dac2). Dat zou andersom moeten zijn! Een winkelier bouwde een Goldring MC element van 800 euro in de SME3009 Improved met afneembare headshell. Dat gaf een behoorlijke verbetering, maar volgens sommigen is deze combinatie niet goed i.v.m. de compliantie. Wat zou een zinvolle upgrade zijn?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.