Column

Column 14 april 2013, Michell Gyrodec, SME 3009 improved en meer…

De kortste weg…

Volgende keer zal ik met niet meer te lang ergeren aan dit soort dikkenekkengedrag van Nederlandse bedrijven, maar steek maar gelijk virtueel de Noordzee over. Ik heb het vermoeden dat nog niet iedereen zich bewust is van het zware weer waarin de audiohandel momenteel verkeerd. De gouden tijden dat mooie audioapparatuur zich bijna zelf verkocht ligt al weer een tijdje achter ons. De mensen in de branche moeten er nu keihard voor werken om hun spullen te onderscheiden van de concurrentie en onder de aandacht van het publiek te krijgen en te houden. Is ook niks mis mee, en de echte gepassioneerde audioverkopers blijven wel bestaan.

En dat laatste is voor ons audioliefhebbers natuurlijk wel een must. Maar het besef dat de wereld van vandaag, met het internet maar een paar klikken van het keyboard of een enkele vegen op de tablet van onze luie stoel, vele malen transparanter is dan 15 jaar geleden, dat moet nog duidelijk groeien bij een aantal mensen in de toch al vaak conservatief ingestelde audiobranche.

Ik durf best te zeggen dat ik een vrij chauvinistische inslag heb. Als ik mijn spullen in ons land kan vinden, en als het even kan in mijn eigen woonplaats, zelfs als het een paar euro meer kost, zal ik het daar aanschaffen. Maar als ik wordt tegengewerkt door arrogant gedrag en er is geen fatsoenlijk alternatief, schroom ik niet om het desnoods dezelfde dag nog in Hongkong of waar ook te bestellen.

May the force be with you…

Michell Gyro met SME 3009 imp frontDe kracht van het internet is nog niet in iedere laag van de (audio)handel doorgedrongen… doodzonde. Winkels blijven immers in het bezit van een paar sterke punten die nooit en te nimmer door het www kunnen worden vervangen. Waar anders bijvoorbeeld dan in de winkel kunnen we de apparatuur even bekijken, besnuffelen, bevoelen én luisteren? Audioshows? Die zijn er maar een paar keer per jaar, en niet altijd dicht bij huis.

O ja, voor mensen die zich een hele zaterdag in een audiowinkel vol zuigen met informatie en bij thuiskomst zo snel mogelijk op zoek gaan naar de goedkoopste internetwinkel, heb ik weinig goede woorden over. Ik heb niks tegen dat laatste, een hobby op zich, maar ga daarvoor niet eerst goedwillende hardwerkende mensen lastig vallen om ze vervolgens geen cent te gunnen. Haal dan ook je gewenste informatie van de digitale snelweg. Van deze site bijvoorbeeld…Glimlach

But the Times, they are a cha-a-a-ancing…

Prima Luna ProLogue OneMaar er is ook wel iets aan het veranderen de laatste jaren. Kijk eens hoeveel DA-converter je voor je geld krijgt als je bijvoorbeeld een Micromega MyDAC of een Musical Fidelity V-DAC aanschaft. De Prima Luna Prologue versterkers zijn van sublieme bouwkwaliteit, maar je hoeft er geen tophypotheekje voor op te nemen, voor zover je huis al niet onder water staat.

De goeden dus daargelaten, en gelukkig weet ik uit eigen ervaring dat die er nog veel meer zijn dan de apparaten die net noemde, van fabrikanten die nog echt waar voor je zuur verdiende geld geven.

Maar zijn we ook niet een beetje (veel) geconditioneerd geraakt door de al vele decennia lang niet zelden compleet over hun top geprijsde audio apparaten, die vooral dankzij veel marketinggeleuter tot in de stratosfeer worden opgehemeld.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

8 thoughts on “Column 14 april 2013, Michell Gyrodec, SME 3009 improved en meer…

 • Hoi Dick
  Ik speel zelf ook met een 3009 arm en ben daar zeer tevreden over. Ben ook in het bezit van een SME IIIs die in het laag beter is. Maar naast het feit dat ik de III een afzichtelijk lelijk ding vind zit er in de 3009 meer muziek naar mijn mening. Nou heb jij een vaste headshell maar als je die niet hebt moet je de originele echt meteen vervangen door een andere. Hoe mooi die originele er ook uit ziet je kunt er veel mee winnen vooral juist in een strakkere laag weergave. Ik heb er nu een Audio Technica AT-LH13 op zitten. Mooie combi met deze oude getrouwe SME.

  Beantwoorden
  • Hoi Evert

   De IIIs wordt op sommige forums als mat, duf of flauw beschreven maar ik was positief verbijsterd toen ik de IIIs zonder tules met een Soundsupports plaat op mijn TD 160 B monteerde.
   Nou ik kan je wel vertellen dat sinds ik dat gedaan heb dat de IIIs veel muzikaler is geworden, neem de proef maar eens op de som, je zult versteld staan.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  Ik vraag me af of het een goed idee is om het plastic lager te vervangen door een bronzen in deze arm. Een interessante discussie vind je op http://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?p=199656 over dit onderwerp
  SME zegt er dit over;

  to:-SME Technical

  I wonder if you could be so kind to ask one of your Technical engineers why the plastic Knife edge bearing was used instead of the metal bearing as in the earlier 3009 arms .Know one seems to have the answer or the reasoning behind this change .

  Best Regards,
  John Guest.

  Subject :-plastic bearing on 3009 s2 improved arm

  Hello,

  Thank you for your recent email.

  The plastic knife edge was introduced following extensive tests which found an improved performance to the earlier metal bearing which could in some circumstances become resonant, a feature not experienced in the plastic version.

  Regards
  SME Limited

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  De gyrodec upgrade met de Michell Orbe platter is een kostbare upgrade.
  Hoe was de verbetering t.o.v het oude plateau?
  Groet,
  Mart

  Beantwoorden
  • Hallo Mart,

   Toen ik de ombouw destijds wilde doen was de prijs nog redelijk. Ik heb de spullen in Engeland besteld. Ik vind het nog steeds een hele fijne upgrade van een al heel fijne draaitafel.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick ,ik heb een Gyrodeck, de loop is niet helemaal zuiver iets vals!
  Ook krijg ik maar een signaal naar mijn versterker!
  Ik wil hem na laten kijken,maar bij wie? Heb jij een adresje ik woon omg. Leidschendam.
  Wat betreft de gelijkloop, kan het ook de aparte voeding zijn,die bijgesteld moet worden?
  Ja,zomaar wat vragen, jij bent toch ook verknocht aan Gyrodeck!
  Groetjes Rienus

  Beantwoorden
  • Hallo Rinus,

   Heb je de aandrijfsnaar al eens vervangen? Als het probleem blijft en de speler jengelt zou je de Nederlandse importeur even kunnen vragen.
   Het signaal uit het element naar de versterker is een ander probleem, dat zou op een draadbreuk of los contact kunnen duiden. Dat moet niet moeilijk op te sporen zijn.

   Beantwoorden
 • Bij mij blijft de analoge weergave achter bij de digitale (computer+Weiss Dac2). Dat zou andersom moeten zijn! Een winkelier bouwde een Goldring MC element van 800 euro in de SME3009 Improved met afneembare headshell. Dat gaf een behoorlijke verbetering, maar volgens sommigen is deze combinatie niet goed i.v.m. de compliantie. Wat zou een zinvolle upgrade zijn?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.