Column 14 april 2013, Michell Gyrodec, SME 3009 improved en meer…

Over draaitafels, een mooie oude SME arm en meer…

Michell Gyro met SME 3009 imp rechtbovenIk had al langer plannen om mijn SME arm, bouwjaar rond 1972, eens op de Michell Gyrodec draaitafel te monteren. De SME 3009 improved, met vast aangebouwde headshell kreeg ik een tijdje terug opgebouwd op een nog oudere Thorens TD150 in handen. Een onverwachte gelukkige impulsaankoop. Ik ging op pad richting Friesland om een net via Markplaats punt nl verkregen Dual 701 op te halen. Op de weg terug lagen er ook de TD150 en een nog in een fraaie conditie verkerende TD160 op de achterbank. Hoe simpele dingen een audiomens soms zo gelukkig kunnen maken. De kast van de oudste Thorens verkeerde weliswaar in deplorabele toestand, het loopwerk zelf blijkt nog in prima staat. Die krijgt dus nog een flinke opknapbeurt en daarna kan dit kranige spelertje er zo weer 40 jaar tegen. Maar het pronkstuk er op is toch wel de SME 3009, die er opvallend genoeg nog uitziet of ‘ie vorig jaar gebouwd is, zo mooi.

Opfrisbeurt

De bedrading is vervangen door Cardas draad. Na 40 jaar mag je niet meer verwachten dat  de originele bedrading, die voorzien is met vinyl isolatie, nog in een blakende conditie verkeerd. Voor iemand die niet over twee linkerhanden beschikt is dit overigens geen al te moeilijk klusje. Niet veel ater heb ik het plastic meslager vervangen door een bronzen type. SME 3009 messing lagerAls je het over een Epo injectie voor deze klassieke SME hebt! De oude 3009 wordt door liefhebbers van de analoge weergave nog zowel uitbundig geprezen als ‘mwa, al lang achterhaald’ getypeerd.

Ik zie vooral de sterke punten als de ongelooflijk mooie constructie en afwerking. Een klassieke schoonheid pur sang. Wat ik ook hoor is dat het midden/ hoog een mooi smeuïg karakter heeft, maar het diepe laag daar wat mager en niet echt superstrak bij achterblijft.

Niet echt irriterend, maar ik hoor wel dat modernere armen een strakker fundament neerleggen. Bij het vele googlen lijkt veel van dat laatste in het kunststof lager te zitten, ongeveer het enige deel van de arm dat daarvan gemaakt is, op de greep van de armlift na. En het meslager is wel een cruciaal onderdeel. Ik vond een mooie vervanger van brons. Ook hier is geeft de uitwisseling tegen het plastic origineel maar weinig problemen.

Da’s niet mis!

Bij de eerste noten is echter duidelijk dat de originele, door mij toch zo gewaardeerde kwaliteiten er allemaal nog zijn, maar het diepe laag heeft duidelijk baat bij het veel rigidere metalen meslager. De SME arm heeft de eerste tijd mogen spelen op een Technics SL-150, ook al bijna 40 jaar oud en nog in puike conditie. Die zit toevallig een armboard voor een SME arm ingebouwd. Ze wisten in die jaren wel wat kwaliteit was, de eerste helft van de seventies… Prima geluid, maar ik vermoed dat het op de Michell draaitafel nog een tand moet kunnen.

Donald Fagen Sunken Kundos vinyl (1)Een half jaartje terug werd het plan opgevat om de arm eens op mijn Michell Gyro te bouwen.Deze platenspeler heeft in de loop der jaren ook al de nodige upgrades gehad, met als meest in het oog springend natuurlijk het draaiplateau van de Michell Orbe. De laatste jaren was de platenspeler met een MB Schroder Reference arm uitgerust. Een geweldig goed klinkend geheel, maar o zo kritisch om af te stellen. Met deze arm zijn er al weer andere plannen, waarover je hier ongetwijfeld nog wel eens kunt lezen.

Grmpfff…. *&%$#…

Een Michell Gyro is door de open constructie een flexibele systeemplatenspeler, waarop wijzigingen relatief gemakkelijk zijn door te voeren. Een andere arm inbouwen? Geen probleem. Een kwestie van een ander armboard kopen en doen. Nou, dat had dus meer voeten in aarde dan ik vooraf hoopte. Michell heeft echter een Nederlandse importeur en die schreef ik dus maar aan. Krijgen ze naast de verkoop van een armboardje ook nog wat gratis promotie voor deze geweldig mooie platenspeler, wat in mijn ogen veel te weinig gedaan wordt in ons land. Maar wat schetst mijn verbazing: de mannen bleken totaal ongeïnteresseerd te zijn in mijn plannen en weigerden iedere medewerking. Misschien wegens vergaarde rijkdom in tijden dat audio nog goede handel was?… Geen idee. Nee, ik ga geen naam noemen, ik wil deze firma op geen enkele wijze promoten. Na enkele mailwisselingen en toenemende ergernis van mijn kant ben ik maar verder rond gaan kijken.

Brittannië

Ik kwam al vlot in Engeland terecht, toch de bakermat van Michell. Hier vind ik in de Ebayshop van Analogue Seduction een keur aan platenspelers en bijhorende accessoires en nog tegen nette prijzen ook, mede dank zij de gunstige Euro/ Engelse Pond wisselkoers. Het gewenste onderdeel is snel gevonden. Nog even gecheckt bij de zeer welwillende mensen van het bedrijf, of ik wel het juiste te pakken heb, en besteld. Binnen een week ligt er een pakketje achter mijn voordeur en twee dagen later staat de SME 3009 arm te pronken op de Michell speler. En zeg zelf: het ziet er toch geweldig uit? Het afregelen van een 3009 gaat ook erg fijn. Het lagerhuis is op een slede gebouwd waardoor de arm gemakkelijk op de juiste overhang wordt geschoven, gecheckt met de protractor van Dr. Feikert. Bij een SME heb je geen gedoe met slobgaatjes in de headshell. De naalddruk wordt normaal ingesteld met schuifgewichtje, maar ik doe dat persoonlijk liever met het contragewicht en de naalddrukweger van de Cartridge Man. Kan de gewenste naalddruk toch wat secuurder worden ingesteld of in ieder geval tot in de puntjes worden gecheckt. De kalibratiestreepjes op de SME arm blijken bij controle echter ook weer niet zo veel afwijkingen te geven dat een elektronische naalddrukweger hier een must is, gelukkig maar.

Michell Gyro met SME 3009 imp

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

8 thoughts on “Column 14 april 2013, Michell Gyrodec, SME 3009 improved en meer…

  • Evert Aaij
    14 april 2013 om 23:39
    Permalink

    Hoi Dick
    Ik speel zelf ook met een 3009 arm en ben daar zeer tevreden over. Ben ook in het bezit van een SME IIIs die in het laag beter is. Maar naast het feit dat ik de III een afzichtelijk lelijk ding vind zit er in de 3009 meer muziek naar mijn mening. Nou heb jij een vaste headshell maar als je die niet hebt moet je de originele echt meteen vervangen door een andere. Hoe mooi die originele er ook uit ziet je kunt er veel mee winnen vooral juist in een strakkere laag weergave. Ik heb er nu een Audio Technica AT-LH13 op zitten. Mooie combi met deze oude getrouwe SME.

    Beantwoorden
    • 05 januari 2014 om 16:29
      Permalink

      Hoi Evert

      De IIIs wordt op sommige forums als mat, duf of flauw beschreven maar ik was positief verbijsterd toen ik de IIIs zonder tules met een Soundsupports plaat op mijn TD 160 B monteerde.
      Nou ik kan je wel vertellen dat sinds ik dat gedaan heb dat de IIIs veel muzikaler is geworden, neem de proef maar eens op de som, je zult versteld staan.

      Beantwoorden
  • 29 oktober 2013 om 01:58
    Permalink

    Hoi Dick,
    Ik vraag me af of het een goed idee is om het plastic lager te vervangen door een bronzen in deze arm. Een interessante discussie vind je op http://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?p=199656 over dit onderwerp
    SME zegt er dit over;

    to:-SME Technical

    I wonder if you could be so kind to ask one of your Technical engineers why the plastic Knife edge bearing was used instead of the metal bearing as in the earlier 3009 arms .Know one seems to have the answer or the reasoning behind this change .

    Best Regards,
    John Guest.

    Subject :-plastic bearing on 3009 s2 improved arm

    Hello,

    Thank you for your recent email.

    The plastic knife edge was introduced following extensive tests which found an improved performance to the earlier metal bearing which could in some circumstances become resonant, a feature not experienced in the plastic version.

    Regards
    SME Limited

    Beantwoorden
  • 18 februari 2014 om 21:26
    Permalink

    Hoi Dick,
    De gyrodec upgrade met de Michell Orbe platter is een kostbare upgrade.
    Hoe was de verbetering t.o.v het oude plateau?
    Groet,
    Mart

    Beantwoorden
    • 18 februari 2014 om 21:51
      Permalink

      Hallo Mart,

      Toen ik de ombouw destijds wilde doen was de prijs nog redelijk. Ik heb de spullen in Engeland besteld. Ik vind het nog steeds een hele fijne upgrade van een al heel fijne draaitafel.

      Beantwoorden
  • 11 januari 2015 om 22:59
    Permalink

    Hallo Dick ,ik heb een Gyrodeck, de loop is niet helemaal zuiver iets vals!
    Ook krijg ik maar een signaal naar mijn versterker!
    Ik wil hem na laten kijken,maar bij wie? Heb jij een adresje ik woon omg. Leidschendam.
    Wat betreft de gelijkloop, kan het ook de aparte voeding zijn,die bijgesteld moet worden?
    Ja,zomaar wat vragen, jij bent toch ook verknocht aan Gyrodeck!
    Groetjes Rienus

    Beantwoorden
    • 14 januari 2015 om 17:27
      Permalink

      Hallo Rinus,

      Heb je de aandrijfsnaar al eens vervangen? Als het probleem blijft en de speler jengelt zou je de Nederlandse importeur even kunnen vragen.
      Het signaal uit het element naar de versterker is een ander probleem, dat zou op een draadbreuk of los contact kunnen duiden. Dat moet niet moeilijk op te sporen zijn.

      Beantwoorden
  • 04 juli 2015 om 09:01
    Permalink

    Bij mij blijft de analoge weergave achter bij de digitale (computer+Weiss Dac2). Dat zou andersom moeten zijn! Een winkelier bouwde een Goldring MC element van 800 euro in de SME3009 Improved met afneembare headshell. Dat gaf een behoorlijke verbetering, maar volgens sommigen is deze combinatie niet goed i.v.m. de compliantie. Wat zou een zinvolle upgrade zijn?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.