Column

Column 12 februari 2014: tweaken en modificeren

Modificeren, succes verzekerd?

AudionetEen beetje ‘audiofiel’ herkent het gevoel wel: hoe tevreden je als luisteraar ook bent, de upgrade en/of modificatiedrang steekt vroeg of laat de kop weer op. Daar is niets vreemds aan, het steeds weer proberen te verbeteren van onze audioapparatuur is volgens mij al van alle tijden.

In de jaren 80 van de vorige eeuw kreeg die echter een boost, dank zijn een paar inspirerende audiobladen, die ook hun voorliefde voor het zelf doen niet onder stoelen of banken staken. Elco’s uitwisselen voor dat of dat merk, condensatoren parallel zetten aan de technisch beperkte voedingelco’s uit die jaren, een wankele volumepotmeter vervangen voor een blauwe Alps, die toen net om de hoek kwam kijken, luidsprekerkabels brouwen uit installatiedraad gecombineerd met telefoondraad … tja… en dan noem ik nog maar een topje van de ijsberg. Het is niet zo gek te bedenken of het is al eens gedaan. En laten we eerlijk zijn: lekker tweaken, alleen al het actief bezig zijn met onze hobby, is altijd boeiend en erg leuk om te doen.

Cleo 6 binnenkant

Doorschieten

Maar zoals bij alle hobby’s ligt het doorschieten weer op de loer. Hoeveel mannen (Het zijn altijd mannen) ik niet ben tegen gekomen die doorschoten in alle soorten gekkigheid, geen idee… Niet zelden is het complete binnenwerk van versterkers overhoop gehaald, in de hoop op een beter geluid? Daarbij, mislukte pogingen met vaak desastreuze gevolgen zullen lang niet altijd aan de grote klok zijn gehangen.

Zeer recent nog kreeg ik een mail van een muziekliefhebber die zijn mooie buizenversterker ter modificatie had aangeboden bij een bedrijf dat claimt zowat ieder audioapparaat naar een hoger level te kunnen prutsen. Potjandorie Dick, zeg je daar ‘prutsen’? Ja, want na terugkomst van zijn versterker en ruim 1200 euro armer schrok de arme man zich een hoedje van het resultaat.

Ontgoocheld heeft hij het apparaat opnieuw aangeboden aan het zelfde bedrijf, dit keer om de daarvoor uitgevoerde modificaties weer te gaan modificeren. Ik kan je nu al voorspellen: het wordt nooit meer wat…

Het resultaat is in ieder geval dat de voorheen goed gebouwde en klinkende versterker eigenlijk al geen stuiver meer waard is. Geen enkel weldenkend mens wil een dergelijk verpruts geval nog van je overnemen voor een reëel bedrag. Daarbij is het nog maar de vraag of de versterker zelfs het oorspronkelijke niveau nog ooit weer zal halen.

Maar waarom eigenlijk?…

Dat was mijn vraag in het antwoord op de mail: ‘Waarom heb je de versterker niet gewoon verkocht als je niet tevreden bent? De opbrengst plus die genoemde 1200 euro maakt een bedrag waarvoor je misschien weer een trapje hoger kunt gaan rondkijken, niet?

Het is weer het verhaal van het Opel Kadettje, waar ik het al eerder over had, dat met duizenden euro aan accessoires en tuning wordt opgekalefaterd maar nooit de BMW of Porsche wordt die de eigenaar probeert na te streven. Al spendeert hij een bedrag aan modificaties waarvoor hij die BMW of Porsche ook meteen had kunnen aanschaffen.

Staat dit geval op zich zelf?

Reken maar van niet, dit soort praktijken zijn schering en inslag. Wie heeft nooit de roemruchte modificaties gezien waarbij lijnzaadolie (!) op de PCB’s wordt gesprenkeld, zand in de versterker wordt gestrooid en ingestraalde stukjes kurk her en der op het chassis worden geplakt.

Het opvallende is dat mannen die hun diensten als audiomodificateur aanbieden vaak, zeg maar meestal, zelf niet eens de kennis en vakmanschap hebben om een apparaat van de grond af te bedenken en op te bouwen. Maar ze weten wel dat er bij fabrikanten van audio apparaten alleen maar idioten werken die geen enkel verstand van elektronica en goed geluid hebben…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Column 12 februari 2014: tweaken en modificeren

 • Mooi artikel Dick

  “Durf ook je zegeningen eens te tellen. Durf blij te zijn met je eigen muziekspullen en luister zorgeloos naar je favoriete muziek. Het hoeft toch niet altijd ‘het beste’ te zijn om daarvan te kunnen genieten?”

  Helemaal mee eens, goed spul gehad maar door privé omstandigheden een hoop kwijtgeraakt, ben nu weer bezig het een en ander op te bouwen en met de Aiwa set met Eltax speakers die in de werkkamer staat ben ik dik tevreden, zal zeker niet het beste zijn wat er te koop is maar klinkt wel erg lekker en heerlijk muzikaal, ik ben er blij mee want ik kan mijn muziek draaien en daar gaat het tenslotte om.

  Als de financiën het weer toelaten dan ga ik zeker aan de gang met wat ontwerpen van jouw hand, de Airforce interlinks zijn in de Aiwa set al een hele verbetering.

  Ik blijf Audio Creative een fantastisch initiatief vinden.

  Beantwoorden
 • Top helemaal mee eens en een verfrissing om te lezen van een audio veteraan

  Beantwoorden
 • Herkenbaar stuk tekst en los van onze leuke hobby en de onrust die hier vaak bij hoort gaat het mij uiteindelijk toch om de muziek… Het voorbeeld wat Dick noemt brengt een levendige herinnering bij me boven: Een tijd geleden een tweedehands Arcam A85 versterker gekocht. Na aankoop thuis meteen aangesloten en… een vreemde sound die ik als eigenaar van eerdere Arcam apparatuur niet herkende. Rare balans tussen hoog en laag etc. en een onderbuikgevoel vertelde me dat er iets niet klopte. Als zelfbouwer ben ik niet bevreesd voor het openmaken van apparatuur en dus op mijn gemak de schroevendraaier ter hand genomen en ’s effe kijken wat we aantreffen. “Bijzonder” is een woord dat de lading aardig dekt. De grote elco’s uit de voeding van de eindversterker waren vervangen door een dubieus type dat reeds een beetje bol stond en die gemonteerd waren met een halve tube kit op (ik citeer Dick even) ingestraalde kurkblokjes. De rastermaat van de nieuwe elco’s kwam blijkbaar niet helemaal uit…. Daarom ook maar de kleinere parallel waardes weggelaten. En nu ik toch aan het kijken was, bleek de totale waarde van de elco’s gehalveerd. Aan de voorversterkerprint was ook nog wat geknutseld met “verbeterde” onderdelen en een nieuw schakelrelais dat ca. twee maal zo groot was als het origineel en waar voor het gemak maar wat gaatjes in de print waren geboord(!). Lang verhaal kort, versterker teruggebracht, oorspronkelijke eigenaar had ooit 400euro voor deze klus betaald aan een gerenommeerde audiozaak. De haren gingen bij mij overeind staan, ik word er nu eigenlijk weer boos over…

  En inderdaad Audio-Creative is een mooie toevoeging in het audiolandschap, wat mij betreft vooral omdat op deze site niet alles leest als een advertorial.

  Beantwoorden
 • Leuk om hier als vrouw op te reageren. Want ook mijn inziens zijn het altijd ‘die mannen’ die doorslaan in dit soort praktijken. Ik word ook nooit serieus genomen door die zogenaamde slimmerds die niet luisteren naar zo’n klein bondje zoals ik (ik heb mijn lengte van 1,61m ook niet echt mee om overwicht te kunnen garanderen). Hoewel ik toch echt mijn sporen wel verdiend heb ik de audio techniek. Inmiddels zelf eigen ondernemer, en ja, dan hoor je toch wel te weten hoe goede audioproducten klinken en wat pure crap is. Maar, ik en iedere andere vrouwelijke of mannelijke audiofiel moeten het doen met de trots van onze eigen kennis. Laat je dus vooral niet opnaaien door een stelletje amateurs dat van toeten noch blazen weet (letterlijk soms ;P). Laten we ons vooral focussen op de echte kennis die we met elkaar kunnen delen, onder meer op platforms zoals deze. Bedankt Dick, voor je herkenbare verhaal.

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik heb een vraag over een KK audio 300bxls buis, kan ik die buis zonder veranderingen in een audionote kit one steken?

  Heel veel dank,
  Henk…..

  Beantwoorden
  • Hallo Henk,

   De KR Audio 300BXLS trekt meer gloeistroom dan standaard 300B buis die in je Audio Note versterker wordt gebruikt. Daar moet de versterker wel op uitgerust zijn.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.