Kabels

Synergie in een warboel van audiokabels

Heel vaak wordt er binnen de audio gesproken over synergie. De betekenis en vertaling van het Griekse “synergia” is samenwerking, het is ook het begrip dat een proces beschrijft waarbij het samengaan van delen meer oplevert dan de som der delen. Een audiosysteem kan bestaan uit heel veel delen die allemaal moeten samenwerken en elkaar vooral niet in de weg zitten. Op papier een gemakkelijke taak: koop de beste componenten uit diverse testen, sluit ze aan en begin te luisteren. Helaas, zo eenvoudig is het niet. Een systeem wordt net als een muziekstuk gecomponeerd, een bezigheid waarin synergie een belangrijke rol speelt.

Kabels Senergy

Een ratjetoe aan kabels

Mijn systeem bestaat uit een streamer die digitaal is aangesloten op een D/A converter. Daarachter staat een losse voorversterker en een losse eindversterker. Tenslotte gebruik ik uiteraard een paar luidsprekers. Eenvoudig verhaal, tot je realiseert dat ik een kabel met verdeelblok gebruik, vier losse netsnoeren, een ethernetkabel, een digitale kabel, twee paar interlinks en luidsprekerkabels. Laat ik luidsprekerstands met tegels eronder, tweaks, het audiorek en akoestiek buiten beschouwing, dan tel ik dus elf (elektrische) componenten op bij de basis elementen. Dat hele spul moet samenwerken voor een optimaal resultaat, waarbij altijd de vraag rijst: “heb ik wel de juiste keuzes heb gemaakt”. Laat ik daarbij voorop stellen dat ik uitermate tevreden ben met de huidige opstelling en daaraan eigenlijk weinig wil veranderen. Het ratjetoe aan kabels wil ik wel graag onder de loep nemen en met hulp van AudioQuest Nederland ga ik onderzoeken of ik de set door meer synergie een boost kan geven.

Mijn systeem

Bluesound Node 2 netwerkspelerUitgangspunt is mijn Bluesound Node 2, omdat daar al AudioQuest kabels aan zitten. Een NRG-1.5 netsnoer, een Vodka ethernetkabel, een Carbon digitale coax kabel en een JitterBug. De volgende drie componenten gebruiken Supra LoRad netsnoeren, aangesloten op een verdeeldoos met daaraan een vast LoRad snoer. Tussen mijn NAD M51 DAC, een Pass Labs XP-10 voorversterker en een XA30.5 eindversterker zitten Van den Hul D 102 Mk III Hybrid XLR kabels en de luidsprekerkabel naar Harbeth P3ESR is Simply Audio Cadenza LS. NAD M51 DACMet kabels die ik te leen heb van AudioQuest kan ik combinaties maken, waarbij het mij niet zozeer gaat om: “wat is beter”, maar veeleer of ik door gebruik te maken van één enkel kabelmerk een beter eindresultaat haal dan met mijn min of meer toevallig samengestelde mix van kabels. De eerste stap zal zijn om korte LoRad netsnoeren aan de apparaten te vervangen door eveneens korte AudioQuest NRG-4 van 0,9 meter. Daarna Van de Hul interlink voor interlink vervangen door EARTH XLR kabels en tenslotte mijn Simply Audio luidsprekerkabel wisselen voor drie meter lange OAK kabels. Aan het eind van de rit ligt er één merk, één filosofie, kabels met steeds massieve geleiders, alleen de prijskaartjes lopen ver uiteen en niet alle kabels maken gebruik van het AudioQuest DBS systeem.

Pass Labs XP_10 XA 30_5

De vijf stukken muziek

Ik kies vijf stukken muziek die ik door en door ken:

muziekAllan Taylor – All Is One, waarvan ik de gelijknamige titeltrack beluister. Gekozen vanwege de stem van Taylor en het bereikbare stereobeeld.

Alison Krauss – New Favourite – The Boy Who Wouldn’t Hoe Corn. Totaal andere mannenstem, veel akoestische instrumenten.

Holly Cole – Gelijknamig album – Be Careful, It’s My Heart. Piano en vooral de sfeertekening is belangrijk.

Pat Metheny & Anna Maria Jopek – Upojenie – Cichy Zmrok. Vreemde, haast buitenaardse muziek, mooie vrouwenstem en goed gitaarwerk.

2L The Nordic Sound – TrondheimSolistene – Britten: Simple Symphony No. 4. Klassiek stuk, dynamisch, ruimtelijk en mooi opgenomen.

Deze vijf stukken speel ik keer op keer na elke gemaakte wisseling in precies dezelfde volgorde.

Niet altijd even gemakkelijk

Supra LoRadNetsnoeren wisselen blijft het meest lastig. Apparatuur moet uit, vervolgens weer warmen en/of stabiliseren. Daarom heb ik die kabels eerder al gewisseld en ik moet dus uit mijn geheugen putten voor de veranderingen die tussen gisteren en nu zijn opgetreden. Bekend van de LoRad snoeren is dat ze veel waar voor het geld bieden maar nogal soft klinken. 

Dat softe haalt de NRG-4 weg, die is puntiger en levendiger, maakt ook de plaatsing beter van stemmen en instrumenten. AudioQuest NRG4 lichtnetkabelIk merk tevens dat het “verdwijnen” van de luidsprekers wel meer moeite kost. Dat is een stap achteruit. Intimiteit was altijd al goed, nu nog een ietsje beter. De verschillen zijn niet dramatisch, wel duidelijk hoorbaar, tenzij mijn geheugen echt grappen met mij uithaalt. Het mixen van merken netsnoeren beveel ik niet aan.

Kies een merk (en type) dat bevalt en muziek de ruimte geeft. Stroom is de basis van een set, drie maal Supra klonk goed (de Node was al AudioQuest), vier maal AudioQuest is beter en heel fraai in balans. Een nog betaalbare upgrade waarbij in mijn geval de kosten ruim zouden worden overtroffen door de baten.