KabelsRecensie

Bach audiokabels

Bijna elke dag is Rik Bach, vaak samen met zijn trouwe viervoeter, wel te vinden in zijn werkplaats aan het Spaarne in Haarlem. Bezig met het bedenken, ontwikkelen en uitwerken van ideeën. We kennen Rik natuurlijk van zijn hoogwaardige en eigenwijs vormgegeven luidsprekers. Maar er komt meer uit het Haarlemse. Zo is er een lijn bijzondere versterkers in een ver gevorderd stadium, en bouwt hij voedingen voor audiostreamers. Maar ook kabels zijn een onderdeel van het pakket. Eigenlijk al heel lang, en die verdienen wel eens wat aandacht.

Assortiment

In het assortiment vind je verschillende kabels zoals Interconnects, luidsprekerkabels, en stroomkabels. In een bepaalde lijn bepaald de materiaalkeuze van de geleiders voor een groot deel de prijsklasse. Voor alle kabels geldt dat er veel aandacht is voor afscherming om invloeden van buitenaf tot een minimum te beperken. Zo ook voor de buitenmantel die de kabel fysiek moet beschermen.

IL-625 interconnects

De IL-625 serie is te krijgen in vier variaties. De Cu-Sn (Vertind koper), Cu-Ag (Verzilverd koper), Ag (Zilver) en de Ag-Au (99% zilver 1% goud). 625 staat voor de 6x 0.25mm2 geleiders die gebruikt worden voor de kabel. Drie draadjes voor de plus en drie voor de min. Ieder trio met zijn eigen mantel van vertind koper bij de Cu-Sn, en verzilverd koper voor de rest, met een teflon afscherming. De RCA-kabel is quasi symmetrisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat de buitenmantel aan de bronkant op de min staat aangesloten waardoor er een soort kooi van Faraday gecreëerd wordt. Er loopt dus geen signaal doorheen! De kabels zijn ook volledig symmetrisch met XLR pluggen leverbaar.

Luidsprekerkabels

Ook de luidsprekerkabels worden door Rik zelf ontwikkeld, geassembleerd en geheel afgemonteerd geleverd. De kabels zijn litze opgebouwd uit vertint koper met een kunststof mantel bij de instapversies (LS-3 en LS-5). Voor de duurdere serie wordt gebruik gemaakt van een teflon afscherming. Alle luidsprekerkabels hebben een vertind koperen mantel als afscherming die door middel van een rubberen stekker op de aarde van het lichtnet wordt aangesloten.

LS-5

Voor deze recensie gebruik ik de LS-5 luidsprekerkabel. De kabel is per ader opgebouwd uit twee getwiste kabels van 2,5mm2, bij elkaar dus 5mm2.

Hij speelt alweer een tijdje tussen mijn Cary Audio SLI80 signature buizenversterker en de PMC FB1 luidsprekers. De digitale muziekbron is een Lumin D1 streamer met Roon. Maar zoals jullie waarschijnlijk weten draai ik ook graag een LP en dat doe ik met een Audio Creative LencoMaster met een 12” GrooveMaster arm.

Bach LS5 Luidsprekerkabel

Niet nieuw

Nou zijn Bach kabels voor mij niet nieuw. Ik speel al een aantal jaren tot volle tevredenheid met een koperen interconnect uit de “oude” Master serie tussen mijn streamer en versterker. Al snel na het aansluiten van de luidsprekerkabel is het duidelijk dat er een klik is tussen die twee. Wat meteen opvalt is de rust.

Dat moet ik misschien even beter omschrijven omdat het een term is die in de HiFi makkelijk en snel wordt gebruikt, maar het is toch wel de beste omschrijving die ik kan bedenken. Het wordt absoluut niet saai of laid-back, sterker nog de dynamiek is enorm. Maar ook niet ineens een veel dieper laag of een hoog met extreme over-analytische detaillering.

Waar deze kabel in uitblinkt is een mooi gebalanceerd en schoon geluid die ervoor zorgt dat luisteren echt een ontspanning wordt. Door die mooie balans hoor ik in een aantal opnames details die ik wel kende maar nu duidelijker zijn. Van die kleine dingen die in de achtergrond gebeuren zo in het middengebied van het geluidsspectrum.

Maar ook baspartijen zijn een genot. Een basgitaar is een instrument niet alleen hele lage klanken. En er ontstaat ook duidelijk een grotere soundstage.

IL-625 Cu-Ag

Tijd om de “oude” interconnect te vervangen voor de IL-625 Cu-Ag, de verzilverd koper dus. Na deze de nodige speeluren te hebben gegeven en er ook aan te wennen is het duidelijk dat ik hier weer luister naar een mooie Bachkabel.

Eerst maar eens een vooroordeel de wereld uit helpen want ik zie al een aantal mensen met de wenkbrauwen fronsen. Verzilverd koper is toch altijd scherp?

Nou daar kan ik kort over zijn want als ik één eigenschap niét aan deze kabel kan toeschrijven is het scherpte!

Bach IL-625 Interconnect

Eigenlijk verandert er niet zo heel veel aan wat ik hierboven schreef. In het hoog ervaar ik een meer open klank met wat meer verfijning. Lucht tussen de instrumenten, laagjes mooi los van elkaar. Stemmen worden wat prominenter neergezet maar niet op een manier dat de mooie balans, waar ik het over had, verloren gaat.

AC450

Na een tijdje luisteren wordt er op een dag nog een pakketje bezorgt met daarin een AC450 voedingskabel. Het is de op één na hoogste uit de high-end serie. Voor de lijvige kabel, die overigens nog best flexibel is, heb je wel wat ruimte nodig. De stekkers aan beide kanten voelen goed en solide aan en klemmen goed. De fase en de nul van de kabel zijn beiden opgebouwd uit 3x1,5mm2 vertind koper met een mantel van hetzelfde materiaal en een afscherming van Teflon, voor de aarde wordt 2x1,5mm2 gebruikt. De kabel is mooi en degelijk afgewerkt met antistatische rubberkatoen mantel.

Bach AC450 en AC300 voedingskabels

Ik gebruik hem om de versterker van voeding te voorzien en dat blijkt echt een heerlijk toetje. Ik was al heel content met het bereikte resultaat tot nu toe, dit is de final touch. Klankmatig blijft het eigenlijk hetzelfde het zit hem vooral verfijning en een schoner geluid. Maar het meest opvallende is toch wel het beeld wat er neergezet wordt. De luidsprekers verdwijnen. Ook met mindere goden qua opname luister je niet naar de weergevers. Minder HiFi, meer muziek, lijkt me een juiste omschrijving.

Maar klopt het wat ik hoor? Het is fijn om het ook eens met iemand anders te beluisteren. Dat deed ik samen met een vriend die mijn set al een tijdje niet gehoord had. Ik had hem verteld dat er wat veranderingen waren maar in eerste instantie niet precies wat. Na een aantal nummers aandachtig te hebben beluisterd was zijn eerste reactie: “Ik luister helemaal niet naar luidsprekers”. En ook klankmatig wist hij het zeer te waarderen. Altijd fijn als je eigen bevindingen bevestigd worden.

Maestro… Muziek! 

The proof of the pudding is in the eating” zeggen de Engelsen zo mooi. Dus tijd om aan de hand van een aantal stukken muziek te vertellen wat ik hoor. Een aantal zeer verschillende soorten muziek en opnames. Vooruitlopend kan ik zeggen dat ik wel heb zitten genieten!

State Azure – Hiraeth (2017)

Hiraeth is een 28 minuten durende ambient track uit 2017 van de Engelse muzikant en producer State Azur. Wat mij betreft één van de mooiste in het genre. De ontspannen sfeer laat je je ogen sluiten en helemaal opgaan in de muziek.

De track begint zacht met een warme synthesizer die een klanktapijt neerlegt. In de achtergrond een geluid die het midden houdt tussen ruis en een kabbelend beekje. Het is niet helemaal te definiëren. Maar het wordt prachtig kamerbreed achter de luidsprekers neer gezet.

Nog verder in de achtergrond zitten stemmen. Alsof er mensen buiten staan te praten, je hoort het wel maar wat er gezegd wordt kun je niet volgen. Er ontstaan laagjes. Veel duidelijker en losser dan ik gewend was. Ook de accenten die in de track zitten worden mooi geplaatst. Boven de luidsprekers gaan ze door de kamer heen. Mijn luidsprekers verdwijnen letterlijk. Alleen maar muziek.

Prince – 3rd Eye (The Truth 1998)

En omdat Rik een groot liefhebber is van Prince mocht hij in dit verhaal natuurlijk niet ontbreken. Een heerlijke, over het algemeen akoestische, track van het album The Truth van Prince. De hoofdrol is voor een akoestische gitaar en bas, en natuurlijk de stem van Prince.

De gitaar is best wel aanwezig in deze opname maar klinkt natuurlijk. Stevig gespeeld maar nergens wordt hij vervelend voor mijn oren.

Het heerlijke baswerk, die het nummer zijn charme geeft en zeer aanstekelijk maakt, blijft er als een huis eronder staan. Weer die laagjes, alles los van elkaar.

Ook de flageoletten die de bassist er tussendoor speelt blijven goed hoorbaar en als de baspartij unisono met de zang gaat valt hij niet weg.

Dit is een eigenschap van de kabels die mij hier opvalt. Body in het laag maar het instrument blijft in al zijn glorie hoorbaar.

Analoog

Verder met analoge weergave. Ik sluit de IL-625 interconnect aan tussen de Phonodude en de versterker. Na een aantal LP’s beluisterd te hebben lijkt de kabel zich ook hier goed op zijn plaats te voelen. Ik luister met hetzelfde enthousiasme als tijdens het luisteren naar muziek van de digitale bron.

Groot verschil is wel dat ik in dit geval geen referentie heb met een andere kabel uit het Bach assortiment van weleer. Ik durf gerust te spreken van een grote upgrade. Een totaalbeeld waar ik persoonlijk graag naar luister.
De essentie van muziek weergeven. 

Exit North – Sever Me (Book of romance and dust 2018/2020)

Exit North is een project van Steve Jansen. De broer van David Sylvian en ook de drummer van Japan, de band waar ze samen ooit deel vanuit maakte. Het album Book of romance and dust kwam in 2018 uit. Tijdens de laatste editie van Record store day kwam het album in een beperkte oplage van 500 stuks uit op vinyl. Een erg mooie 45rpm persing op wit vinyl.

Opvallend in de muziek is de stem van zanger Thomas Feiner met het kaliber en timbre van Scott Walker. Express kies ik voor het nummer Sever me, juist vanwege die stem. De piano klinkt ingetogen en hoewel in de achtergrond mooi en duidelijk. De stem van Feiner staat er met kracht en mooi donker boven. Geheel los van elkaar.

De gestreken contrabas in het refrein heeft body maar vol van detail. De muziek van dit album, en zeker dit nummer, raakt mij zo wie zo. Maar dit is toch wel genieten 2.0!

Genesis – Entangled (A trick of the tail 1976)

Tot slot een nummer van, wat mij betreft, het laatste goede Genesis studio album. Het was ook het eerste album zonder Peter Gabriel. Phil Collins nam op moedige wijze de zang voor zijn rekening en deed dat overtuigend. Eén van de nummers die bij mij altijd op een één of andere manier een speciaal plekje heeft is het door Steve Hackett geschreven Entangled. Toetsenman Tony Banks was er erg van onder de indruk en schreef het prachtige einde die majestueus met een Mellotron en Moog Taurus baspedalen eindigt.

Onder de naald van het Ortofon SPU element gaat een originele Engelse persing uit 1976 die zeker als near mint bestempeld mag worden. Dun buigzaam vinyl maar klinkt uitstekend. Ook hier die mooie balans.

De tokkelende gitaar met de stem van Collins is rustig, maar blijft ook levendig. De gedubbelde zangpartij in het refrein trek je niet helemaal uit elkaar. Dat zou ook niet kloppen. Maar de twee stemmen zijn heerlijk in harmonie. De Moog baspedalen aan het einde liggen er echt onder en dragen de rest en ronken heerlijk. Niet alleen een putdiepe weergave maar juist ook die rafelrandjes die in het geluid zitten!

Enthousiast

Ja dat mag je best wel zo zeggen. Het is natuurlijk makkelijk om hier een product met allerlei superlatieven de hemel in te schrijven. Het is natuurlijk ook het verhaal van mijn smaak. Maar ik durf hier toch zeker wel een paar statements te maken. Alle kabels zijn mooie doordachte ontwerpen met een goede filosofie erachter die (ver) boven hun prijsklasse presteren.

Kabels waarvan ik durf te zeggen dat ze instrumenten neerzetten, niet alleen het geluid. Het is ook een mooi Nederlands audioproduct. Er is makkelijk contact te maken met de maker zodat hij ervoor kan zorgen dat alles aan Uw wensen voldoet. Het loont de moeite deze kabels eens te beluisteren. Ik weet zeker dat U verrast zult zijn.

LS-5 luidsprekerkabel: 2x2,0 meter € 450,00 
IL-625 CuAg interconnect RCA: 2x0,75 meter € 550,00
AC450 voedingskabel: 1,2 meter € 700,00

Bach luidsprekers
Zuid Schalkwijkerweg 40
2034 JH Haarlem
06 51964204

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

5 thoughts on “Bach audiokabels

 • Evert,
  Wat fijn dat je als gepassioneerd muziekliefhebber zoveel meer hoort dan ik in kabels. Nee, dit is geen sneer. Het is helaas niet mogelijk te reproduceren wat een ander met zijn oren waarneemt. Ik ben mij, die zich gedurende 60 jaar audio meer heeft kunnen veroorloven, mij wat meer gaan interesseren, wat is voor de doorsnee burger betaalbaar. Nuchtere Britse Nederlander die ik ben, kijk vaak, wat er voor een stukje Audio neergeteld moet worden, waarvoor je een auto koopt. Ik heb ooit Croft geïmporteerd. Kleine firma, zeer betaalbaar. Echter, Audio wordt vernield, door kleine firma’s , die enorme prijzen rekenen, omdat ze geen oplage kennen. Dat was jaren eind 60 en daarna jaren 70, andere koek. Dual, Thorens , waren niet goedkoop, maar bereikbaar voor Jan met de Pet. Ander voorbeeld, je koopt een fantastisch AT element, voor 22 eurie, door de massa! Een kabel van 450 euro, blijft mijns inziens waanzin, want naast mij, hoort geen hond enig verschil.

  Beantwoorden
  • Evert Aaij

   Beste Dick
   Een ieder mag zijn mening hebben maar ik heb toch wel enige moeite met je opmerkingen.
   Ten eerste voelt voor mij de eerste zin wel zeker als een sneer en komt nogal sarcastisch over. Muziek komt bij mij altijd op de eerste plaats. Een mooie weergave daarvan is een ook een passie. Hoe die weergave is is zeer persoonsgebonden. Iedereen heeft zijn manier van luisteren.

   Luisteren naar verschillen is een tweede natuur. Daar hoef ik niet mijn best voor te doen en ervaar verschillen zelfs met opnames die ik al lang niet gehoord heb. Noem het autisme, maar eenmaal een keer gehoord zit naast de muziek ook de weergave, met als zijn details, opgeslagen in mijn hoofd.

   Ook lijkt het erop dat je écht geen idee hebt waar prijzen vandaan komen. Hoe kun je de prijs van een product veroordelen als je niet weet hoe die is opgebouwd. Onderzoek, ontwikkeling, materiaal en arbeid zijn de belangrijke factoren. En juist bij een klein bedrijf, zoals die van Rik Bach, zijn die prijzen transparant en goed te verantwoorden. Ik vind het ook niet chique dat je volledig ongefundeerd de maker van de door mij geteste kabels aanvalt en hem in principe zelfs beschuldigd van het feit dat hij de audio vernield.

   Inderdaad AT heeft een element voor een paar tientjes die ze zeer massaal in Lage lonenlanden laten produceren en ook OEM veel worden gebruikt, en die best lekker klinkt voor zijn prijs. Dat wil niet zeggen dat hij net zo goed speelt als een element met een stuk hoger prijskaartje. Als jij geen verschil hoort tussen die elementen dan wil je het niet horen. Dat zelfde geldt voor de kabels. Iedereen hoort verschil! Verder is het niet belangrijk of naast jou “geen hond het verschil hoort”. Als jij het verschil hoort is toch het belangrijkste?

   Tot slot kon ik het niet nalaten de prijs van een Thorens TD160 in 1971 op te zoeken en om te rekenen naar hedendaags geld en koopkracht. Dan schuurt ie al gauw tegen de € 1900,00 aan. En een Dual 1219 €1400,00.

   Ik ben niet te beroerd een discussie aan te gaan maar niet als je enige argument is dat JIJ de prijs waanzin vind zonder die mening goed te onderbouwen.

   Beantwoorden
 • Iedereen heeft recht op een mening tot op zekere hoogte. Een mening over een product of sterker nog een ontwikkelaar en fabrikant zonder het product daadwerkelijk ervaren te hebben doet uzelf en vooral de andere betrokken personen geen recht.

  Er valt vooraf nooit met zekerheid een mening te geven over bijvoorbeeld: klasse D versterkers, electrostaten, hoornluidsprekers, platenspelers etc etc.

  Hoe mooi zou het zijn dat u daadwerkelijk de moeite zou nemen een dergelijk product op een zorgvuldige wijze te ervaren en wellicht verrast dat uzelf. Ik ben blij dat ik dergelijke ervaringen ben aangegaan, het kost soms veel geld maar die keuze maak je zelf en de meerwaarde is vaak niet in geldbedragen aan te duiden!

  Veel Success en ik hoop dat u mijn opmerkingen juist ziet als een aanmoediging om mooie producten te ervaren.

  -Jasper

  Beantwoorden
 • Ha Evert,
  Even een paar dingetjes, Cu-Ag is geen verzilverd koper maar een zilver/koperlegering.
  speakerkabels aarden? Lijkt me meer iets voor interlinks en net als bij platenspelers is de kans -zeg- 50% dat je problemen introduceert ipv bestrijdt. Uitproberen maar, houdt de hobby levend zullen we maar zeggen…..

  Groet, Paul

  Beantwoorden
  • Evert Aaij

   Het is de mantel van de luidspreker kabel die aan de aarde wordt aangesloten waardoor een soort kooi van Faraday ontstaat en daardoor bescherming bied voor invloeden van buitenaf. Ik ken Rik’s kabels al heel lang en heb nog nooit problemen ondervonden. Ze kunnen klankmatig niet je smaak zijn maar het systeem werkt erg goed. Door de aarde los te maken is duidelijk te horen wat het toevoegt.

   Als Chemische aanduiding heb je gelijk dat het een legering is in dit geval is het de type aanduiding voor een verzilverde koper kabel.

   Gr Evert

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.