De avonturen van Dick in audioland

Rond m’n twaalfde jaar begint de belangstelling voor muziek echt serieus te worden. Het eerste Bee Gees singletje wordt aan beide kanten grijs gedraaid op een kleine Telefunken pick-up die is aangesloten op een… buizenradio. Nieuwe 7” schijfjes volgen rap, gekocht van het geld dat wordt verdient met het door weer en wind rondbrengen van kranten. De interesse in de techniek achter de muziekweergava ontwikkeld zich snel in de jaren daarna. Via een eenvoudige EL84 versterker, Philips zelfbouwkitjes en later Elektuur ontwerpen gaat de zelfbouwhobby gestadig bergopwaarts. Ook vele luidsprekersystemen zien het licht. Het liefst met grote transmissionline laagkasten.

imageDaarnaast wordt er uiteraard ook nog wel ‘gewone’ apparatuur gekocht. De eerste Pioneer SA-500a versterker, met bijpassende tuner, zo’n eentje met die mooie blauwe gloed… Aan de draaitafels van Dual, Lenco, Technics, Thorens, Bowers & Wilkens DM4a speakers, heb ik heel veel plezier van gehad. Naast de Elektuur wordt Radio Bulletin verslonden, en niet veel later ligt ook de HVT maandelijks in de bladenzaak, toen nog ‘Hi-fi Stereo Test geheten’. Ook dat blad ‘doet’ regelmatig aan zelfbouw, met name in speakers. Ik heb ze nog steeds, die eerste paar jaargangen van dit voor mij zo inspirerende blad…

Het is inmiddels 1986 als er een buizenbak wordt beschreven in de Radio Bulletin, van de hand van Menno van de Veen: ‘De laatste der Mohicanen’ getiteld… haha, hoe anders kan het lopen. ‘Een nieuw begin’ zou met de kennis van vandaag een betere titel zijn geweest.

Begin jaren 90 van de vorige eeuw gaat het hek echt van de dam als ik Glass Audio en nog veel belangrijker: ‘Sound Practices’ onder ogen krijg. Ik neem meteen een prijzig abonnement. Maar wat een goudmijn aan verhalen. Ik heb alle (helaas slechts 18) afleveringen nog maar lezen doe ik deze bladen inmiddels op mijn iPad.  Ook het Vacuüm Tube Valley magazine van de inmiddels helaas overleden Charles Kittleson is nog steeds een waardevolle collectie. Ik heb er veel aan gehad.

6B4G pp versterker met Amplimo UGT's

In 1997 lijkt het me leuk om een eigen site rond mijn buizenhobby te gaan maken. Het geeft me de mogelijkheid om eens wat zinnigs te doen met de Texas Instruments laptopje, geruild met een broer van me tegen een EL34 buizenbak. Tot op de dag van vandaag is dat één van de beste plannen geweest die ik ooit heb gehad. Van het schrijven op de site kwam het schrijven voor eerst HVT, rond het jaar 2000, daarna volgt zeven jaar Vi-fi, tot het blad vorig jaar jammerlijk tegen een faillissement oploopt. De laatste jaren zijn er ook een aantal zelfbouwontwerpen door Elektor gepubliceerd, zowel in Nederland als in Duitsland. Maar ook dit blad lijkt de stekker uit de audio specials te hebben getrokken.

Marco en ik hebben het al langer over een gezamenlijke site gehad, waar zelfbouw de hoofdmoot moet zijn, naast mooie onafhankelijke recensies van omringende audioapparatuur. De ervaring is er immers, de kennis van deze tak van audio ook. Maar de kennis om een echt mooie site te maken is een andere tak van sport. Mede dank zij de ongelooflijke inzet van mijn broer, inderdaad, dezelfde die hierboven al is genoemd, een ervaren IT specialist, maar ook muziekliefhebber, zijn de plannen in een stroomversnelling geraakt. Deze nieuwe site is daarvan het resultaat. Marco en ik hebben slechts de taak om het te vullen met mooie inhoud. En dat gaan we de komende tijd en hopelijk heel lang daarna doen.

Dick van de Merwe

Terug naar redactie