De audiohobby van Marco

Mijn hobby roots liggen al weer ver in het verleden. Als klein jongetje struinde ik al het grofvuil af om alles wat ik dacht dat nog interessant was of waarde had mee naar huis te slepen. Eenmaal thuis gekomen werd het apparaat tot het laatste schroefje uit elkaar gehaald en uiteindelijk toch weer weggegooid. Maar wat was dat leuk en leerzaam en heeft de basis gelegd voor mijn latere kluservaring.

Toen ik een jaar of dertien was kreeg ik van Sinterklaas mijn eerste draaitafel met bijbehorende luidsprekerboxen. Natuurlijk kwam de speler samen met een aantal langspeelplaten. Ik herinner me nog een Beatles LP en een langspeler van Neil Diamond; Beautiful Noise. Hier heb ik jaren met veel plezier muziek mee gemaakt.
Pas in mijn late tienerjaren groeide het verlangen naar betere apparatuur. Mede door de kleine financiële armslag was de mooie en kostbare apparatuur alleen achter winkelglas voor mij beschikbaar.

Mijn eerste echte audioset

vincent-sa31sp331-blMijn eerste echte audio set bestond uit een Sansui AU D33 versterker met een bijbehorende Sansui CD speler en tuner. Om het te complementeren; een set Bose 301 luidsprekers. Langzamerhand groeide de hobby en de Sansui werd in geruild voor een Vincent SA31/SP331 (jawel, met twee hele kleine buisjes in de eindversterker! ). Na een bezoek aan de plaatselijke Hifi winkel werd ook een set hoogglans V-Vox Aziza aangeschaft. De hobby was niet meer de stoppen.

Een zwakke plek

Ik heb echter altijd een zwak voor buizenversterkers gehad. Maar ja, in die tijd waren de buizenbakken echt nog onbetaalbaar. Middels bladen las ik wel over zelfbouw, maar ja met twee linker electronicahanden was zelf bouwen een onmogelijke zaak. Tot ik middels de eerste internetperikelen de site van Dick ontdekte. Ik heb werkelijk bijna alle projecten s’nachts in mijn dromen gemaakt….. Maar de stap om het echt te doen bleef uit.
Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en Dick gemaild. Hij had nog een geïntegreerde versterker als reserve staan. Die mag je wel kopen, dan weet je of het echt iets voor je is, aldus het antwoord van Dick.

kt88_amp_3Dick kwam de versterker persoonlijk afleveren en is nooit meer weggegaan…… Nee gekheid, maar door de passie en technische kennis van Dick heb ik mijn eerste stapjes gezet in het zelfbouwen van versterkers. Ik zal hier maar niet vertellen welke vragen ik gesteld heb, dus denk niet dat alleen maar ervaren hobbyisten welkom zijn, integendeel.
Onze hobby en onze vriendschap is in de tijd alleen maar groter geworden en kreeg uiteindelijk een vervolg in het schrijven van muziek en audiorecensies voor het maandblad Vi-fi. Nu Vi-fi al weer een tijdje geleden ter ziele is gegaan wordt het de hoogste tijd om op eigen benen te gaan staan. At your service!

Onze missie

En dit is wat ik en Dick graag willen gaan doen met Audio Creative.
Jullie stimuleren, motiveren en ondersteunen in het actief bezig zijn met ‘onze’ audiohobby. Of het nu een simpele luidsprekerkabel is of een meer complex versterkerproject. Dick en ik willen daar graag een handje bij helpen en zonodig support geven.
Daarnaast blijven we natuurlijk ook mooie apparatuur recenseren met een kritische maar eerlijke visie zoals je van ons gewend bent.

Marco Bouwer

Terug naar redactie