DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator

DDDAC 1794 met BerryStreamer front

De DDDAC1794 NOS DAC BerryStreamer krijgt isolatie

Mocht je vermoeden dat we na de heerlijke eerdere ervaringen met de BerryStreamer ingebouwd in de DDDAC1794 NOS DAC op onze lauweren zijn gaan rusten dan zit je er toch naast. Zeker, de behaalde zegeningen worden geteld en er wordt bovenal van de muziek genoten. Zonder de muziek zijn alle activiteiten op dit gebied overbodig. Er zijn zelfs meer dagen dat ik niet eens aan wat voor tweaks of verbeteringen denk dan wel. Maar er wordt ook met regelmaat aan verdere verfijning gewerkt. Vooral omdat er zulke leuke ontwikkelingen in de streamingwereld bezig zijn die dit mogelijk maken.

Dit keer wordt de hagelnieuwe Alo Isolator in gebruik genomen. Een PCB module die tussen de Raspberry Pi en de HifiBerry Digi+ Pro wordt geplaatst. Gaat de weergavekwaliteit weer een trede hoger op de ladder of is het een overbodige toevoeging die snel weer via de achterdeur wordt afgevoerd? Je leest het in het onderstaande avontuur…DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (1)

Even terug in de tijd…

Tot voor nog niet zo lang was ik een tevreden gebruiker van via de USB gekoppelde DDDAC1794, die met een heel fijn ingangsbordje was uitgerust. Na het PC tijdperk komen mooie spelers van Auralic en later de nog fraaiere Aurender mijn muziekkring versterken. Een rustige tijd breekt aan, ik heb dat moment weinig meer te wensen en geniet met volle teugen van mijn muziek.

Roon arriveert

Dan komt Roon, eerst met vallen en opstaan, een haat/liefde verhouding in het eerste jaar maar bij latere versies opbloeiend tot pure liefde. In eerste instantie aangewakkerd door de Elac Discovery, die standaard met een Roon light versie is uitgerust. Ik wil niet meer terug en de fabrikant van mijn eveneens zo geliefde Aurender weigert de mogelijkheid om met Roonbesturing te werken. Dan is het tijd om eens wat alternatieven te proberen.

DDDAC 1794 met BerryStreamerAls de eerste experimenten met de Raspberry Pi uitgerust met een HifiBerry Digi+ Pro hoed zo goed uitvallen duurt het maar even voor deze bij de DDDAC1794 DAC is ingebouwd. Dit werpt een compleet nieuw licht op de situatie. De winst die de via de directe I2S aansluitingen op het DDDAC1794 mainboard aangesloten HifiBerry laat horen mag gerust opvallend worden genoemd. Meerdere vergelijkende luistersessies met onwetende luisteraars laat weinig aan duidelijk over. De uitkomst is duidelijk: exit USB welkom I2S.

Alle in de loop van de tijd ingebrachte USB oppoetshulpjes worden in een doos gepakt, de dure USB bekabeling afgekoppeld. De koning is dood, lang leven de koning! Voor mij toch wel een beetje een hard gelag: de Aurender gaat op non actief en staat daarna maanden alleen maar stof meer te vergaren. Doodzonde van zo’n mooi apparaat. Inmiddels heeft dit fraaie apparaat via MP.nl een nieuwe blije eigenaar gevonden.

Scheiding der geesten

De eerste tijd wordt de Raspberry Pi/ HifiBerry combi met de al bestaande 5 volt voeding voor de USB mudule uit de DDDAC1794 DAC gevoed. Geen vuiltje aan de lucht, het is alleen maar lekker muziek genieten. Dit heeft een behoorlijk tijd gestaan. Maar dan is het tijd voor het volgende opstapje. Veel kan het niet zijn, het is al zo mooi, niet?

 

 

 

 

 

Over Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Reacties

 1. Jur Osinga zegt:

  Hallo Dick,
  heb je voor de 6volt een aparte voedingsmodule gebruikt?
  groet Jur

 2. Dus de Allo heeft een aparte Teddy Pardo voeding nodig?

 3. En wat een geweldig stukje onderzoekswerk weer Dick!
  Mijn dubbeldeks DDDAC en berystreamer liggen klaar voor montage, dus deze toevoeging is just in time voor mij.

  Groeten
  Frank

 4. Wim Houweling zegt:

  Hoi Dick,

  Een helder verhaal maar ik heb toch nog een vraag.
  Waarom gebruik je voor de secundaire kant van de isolator niet rechtstreeks de 12 volt uitgangs spanning?
  Volgens de beschrijving van de kali isolator mag de voeding 6 tot 15 volt zijn.
  Ik had hem bijna zo rechtstreeks aan de 12 volt gehangen.
  Of is er een andere reden voor het toepassen van de shunt
  En is de shunt ook nodig bij een tweede 6 of 12 volts voeding of een accu?

  Mvg, Wim H,

 5. B.W.van Druten zegt:

  Dag Dick,weer een goed en duidelijk verhaal.Ook ik geniet van de Berry en las op de site van VQvox dat zij een hele strakke 5 volts usb voeding hebben.Is jouw dat bekend?
  Zo zouden alle voedingen moeten zijn.Hele snelle en strakke DC.
  Op naar volgend experiment.

 6. Jan Voorthuijzen zegt:

  Dick, op deze foto zie ik dat je MCLK (met rood draadje) ook gebruikt. Dit is toch niet nodig omdat de DDDAC in slave mode staat. Met alleen LRCK, BCK, DATA en Ground als verbinding? Of verandert er iets door de HifiBerry en moet de masterclock nu wel meedoen?

  • Hallo Jan,
   Ik heb Doede zelf even om uitleg gevraagd, hebben we het uit de eerste hand…:-)

   “Jan heeft een puntje natuurlijk… de MCLK is op het mainboard nergens op aangesloten, dus hoeft dat draadje niet echt. Het zit er gewoon op zodat de nomenclatuur compleet is.
   En met WaveIO USB board zit er gewoon een standaard flatcabel aan, dus het lijkt of er iets aangesloten is, maar I2S heeft inderdaad geen MCLK nodig.

   Met vr groet
   Doede

 7. Wim Kars zegt:

  Is er trouwens ervaring met het gebruik van isolatoren bij ethernet verbindingen in audio.
  In de medische sector worden deze gebruikt als beveiliging tegen ongewenste en gevaarlijke lekstromen. zie http://www.emosystems.com model EN-100H of L voor de zelfbouw of EN-70 voor plaatsing extern in bestaande installaties.

 8. Hans Hinnekint zegt:

  Ik ben een leek in elektronica, maar heb toch een vraagje. Ik zie dat je dure XLR verbindngen gebruikt van de DAC naar je versterker. Bij het bekijken van de foto met je interne bekabeling, merk ik dat er niet veel afscherming gebruikt wordt en dat de gebalanceerde uitgang gewoon direct verbonden is met je cinch uitgang.
  Zou je bij het gebruik van betere? + afgeschermde interne bekabeling ook geen beter geluid produceren?

  • Hallo Hans,
   Je ziet het verkeert om. De cinch uitgangen zijn van de gebalanceerde uitgang gehaald. Dat kan omdat er uitgangstransformatoren worden gebruikt waarvan de secundaire uitgangen zwevend ten opzichte van de massa van de DAC schakeling zijn gehouden. Bij het XLR aansluiten blijven deze zwevend, bij cinch gebruik wordt de secundaire kant aan massa van de achterliggende versterker gelegd. Je gebruikt ook óf de XLR uitgang óf de cinchuitgang.
   Vergeet niet dat het twisten van de korte uitgangsbedrading ook afscherming is, helemaal bij gebalanceerde signalen. Tel daar de lage uitgangsimpedantie van de DAC schakeling nog bij en je ziet dat brom en instraling nagenoeg kansloos zijn. De mu-metalen behuizingen van de uitgangstrafo’s liggen uiteraard wel aan chassismassa om instraling op de trafo te voorkomen.

 9. Rinze Bijstra zegt:

  Hallo Dick,
  Ik heb me ook laten verleiden tot het inbouwen van een isolator board op mijn bestaande rpi+hifiberry digi pro + combinatie. Bij gebrek aan 6Volt voeding heb ik de isolator eerst aan de 5 volt gehangen maar hier kreeg ik er geen muziek uit. Het leek ook wel of de Dietpi software de Digi Pro + niet meer zag. Nog eens in de manual gekeken van de isolator en daar staat tot mijn verbazing dat de isolator minimaal 6,2 – 12 volt nodig heeft. Mijn interpretatie was dat de isolator te weinig spanning kreeg. Dus de 12 volt aan de battery input gehangen, zoals op de foto aangegeven. Dit was misschien niet zo’n handige zet. Ik kreeg ook in deze opzet geen muziek uit het ding. Toch de isolator weer uitgebouwd en tot mijn spijt deed de HIfiberry digipro plus het ook niet meer. Mijn conclusie in dit verhaal is dat de battery input en de adapter input niet het zelfde circuit zijn en dat de battery input dus ook maximaal tot 6 a 7 volt belast kan worden. Deel jij deze mening? Heb je ook enig idee hoe ik kan valideren of de isolator nog wel OK werkt?

  • Richard zegt:

   Lijkt me dat de Battery ingang en DC plug parallel aan elkaar staan. Zou het even doormeten met de ohmmeter. Volgens spec geeft het bord de ingangsspanning door naar het DAC board met een spanningsregelaar op 5 en 3,3 V. Vandaar dat ingangsspanning minstens 6,2 V moet zijn.

 10. Ik leg even een verband met het andere verhaal op deze site over de CAT kabels, waar ook netwerk/LAN isolators ter sprake komen. Maakt de Allo Isolator in feite een LAN isolator zoals bijvoorbeeld de Pink Faun overbodig?

  Groeten,
  Frank

  • Ha Frank,
   Een LAN isolator maakt geen scheiding tussen Raspberry Pi, of andere (mini) PC, en DAC elektronica. Dat doet de Allo isolator wel. Alles wat zich daarvoor bevind is galvanisch gescheiden. Dat is precies wat we willen.

 11. Gerard Ruitenberg zegt:

  Dick,
  Staat de Allo Isolator op de foto in master of in slave instelling? Had je de 3 pinnetjes al omgezet voordat je de foto nom?

  Groeten, Gerard

 12. Richard zegt:

  Naar aanleiding van dit artikel de Allo isolator besteld en vandaag op de Hifiberry Digi+ Pro gezet. De Dip switches volgens handleiding op de Allo omgezet naar Master en aparte 7,5 V voeding op de Allo (de RB3 behoudt eigen 5V adapter). Gelukkig start alles op zonder iets te hoeven veranderen in de Volumio software. Met het resultaat ben ik dik tevreden en het met Dick eens. Een mooie stap vooruit wat ik van alleen de Digi+Pro niet kan zeggen. Nadeel van de Digi+ Pro (en mogelijk ook andere HAT’s is dat ik het volume niet meer via de software (of Spotify) kan regelen. Dat moet nu weer op de versterker.

  Ik had de Digi+Pro al een tijdje in huis maar kon de kaart tot voor kort niet gebruiken met Volumio. Moode en Roon zouden de kaart wel ondersteunen maar Volumio bevalt me prima en biedt zowel integratie van Spotify als een Spotify Connect app. Moode doet dit helaas niet. En wat ben ik van die ‘Connect’ mogelijkheid een fan, gewoon lekker op je laptop Spotify openen en met een lekker groot scherm je muziek kiezen, niks klungelen met die kphone. Sinds decemer 2017 wordt de Digi+Pro ook ondersteund door Volumio. Dus wie geinteresseerd is in Spotify Connect probeer gerust eens Volumio.
  De Connect app moet je wel zelf downloaden (en in Volumio als app uploaden. De app voor integratie van Spotify (en ook Youtube zodat je vanuit Volumio je muziek kan aanklikken) staan gewoon in het menu van Volumio om geinstalleerd te worden.

  En @Dick: reuze bedankt voor dit artikel en je gedeelde ervaring.

Laat wat van je horen

*