Een defecte SME 3009 armlift zelf repareren

Wanneer je een SME toonarm van dichtbij bekijkt, zie je pas met hoeveel kwaliteit deze zijn gemaakt. Dit wat betreft materiaal, afwerking en degelijkheid. SME 3009Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze armen zeer gewild zijn en de laatste jaren ook behoorlijk in prijs stijgen.

SME toonarmen

SME is een bekende toonarm leverancier die al decennia lang hoogwaardige toonarmen maakt. Met name de SME 3009  en SME 3012 zijn populaire toonarmen en konden op veel platenspelers als optie worden besteld. Thorens bijvoorbeeld heeft met eigen toonarmen erg goede platenspelers gemaakt. Maar de verwende muziekliefhebber kon destijds ook een Thorens platenspeler aanschaffen met daarop een SME 3009 arm.Thorens TD160B

De tand des tijds geldt ook voor een SME toonarm

Ondanks de goede bouwkwaliteit en materiaalkeuze zijn ook deze toonarmen onderhevig aan slijtage, stof en vuil. Ben je zelf in het bezit van een SME toonarm of wil je er een aanschaffen, dan is een goede service beurt zeker op zijn plaats.

SME toonarm service

Een dergelijke toonarm moet eigenlijk voor montage op de platenspeler eerst even helemaal uit elkaar gehaald worden. Hieronder zie je een toonarm die in de loop van de jaren erg vuil is geworden. Nicotine en stof  hebben hier hun werk gedaan. SME 3009 vuilEen schoonmaakbeurt is vaak nodig waarna de toonarm kan worden voorzien van nieuwe toonarm bedrading en eventueel een nieuw meslager. Een secuur klusje welke met een beetje handigheid en aandacht prima zelf te doen is.  Die goede kwaliteit van de SME toonarmen is een klassiek voorbeeld van goede bedrijfsvoering. Geen wegwerp rommel produceren, maar een degelijk product dat na service gewoon weer 50 jaar mee kan.

Pagina's: 1 2 3

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Hey Marco,
  Misschien kan je ook eens kort vertellen hoe je de armlift op een Thorens 160 terug in orde kan brengen. De mijne zakt veel te snel.

 2. Peter Burgers zegt:

  Duidelijke uitleg dat kan mij nog wel eens van pas komen aangezien ik 3 klassieke sme toonarmen heb.
  Dank.

 3. Jan Gret zegt:

  Hallo Marco,

  Wat is de viscositeit van de door jouw gebruikte siliconenolie in centipoise en waar is het te koop?
  Conrad gaat tot 100.000 cPs.

  Groet,

  Jan

 4. J.M. van 't Veer zegt:
 5. Van Rompaey Eddy zegt:

  Ik ben in bezit van 2 sets luidsprekers van IMF TLS 50 .
  Ik heb de éérste en tweede dus de TLS 50 MK I en de TLS 50 MK II uitvoering dit zijn transmissielijn speakers, de laatste staan op stands. Zij werden geleverd met een Kef B200 bas speaker mer een bexstrene conus. Deze speakers gaan zeer laag 23 htz.
  Heb iemand enig idéé welke bas driver ik als vervanger kan gebruiken daar deze nergens meer te krijgen zijn.
  Groeten uit België,
  Eddy

Laat wat van je horen

*